IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция насочва вниманието си към извънредното заседание на Еврогрупата

Въпреки силната съпротива правителството успя да прокара пенсионната реформа и промените в данъчната система и очаква отговора на кредиторите

15:10 | 09.05.16 г.
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Гръцкото правителство ще насочи вниманието си към извънредното заседание на Еврогрупата, след като успя да си осигури подкрепата на депутатите за ключовите реформи в страната. Късно снощи гръцкият парламент подкрепи плановете за промени в пенсионната и данъчната система, които ще доведат до икономии в размер на 5,4 млрд. евро.

Международният валутен фонд, един от кредиторите на Атина, обаче настоява за допълнителни мерки, които да гарантират постигането на 3,5% бюджетен излишък до 2018 година.

Именно допълнителните мерки, за които настоява Фондът, са причината прегледът на третата спасителна програма да се бави вече няколко месеца. За Гърция подписването на споразумението е важно от една страна, защото ще отключи нови парични средства, а от друга – защото ще започнат и официални разговори за облекчаване на гръцкия външен дълг.

За първи път темата за устойчивостта на дълговете на Гърция ще бъде дискутирана от Еврогрупата по време на извънредното заседание, което ще започне малко по-късно днес.

Френският министър на финансите Мишел Сапен вече изрази своя оптимизъм, че на срещата ще бъде постигнато „най-доброто“. На разговорите обаче може да се очакват сблъсъци между кредиторите.

Освен допълнителните мерки от МВФ настояват още и за номинално намаление на дълговете на Гърция. Срещу това искане обаче остро се противопоставя Германия, но от друга страна Берлин не е склонен да позволи на Фонда да излезе от третата спасителна програма.

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос изпрати писма до своите колеги в еврозоната с искането за подкрепа срещу допълнителните бюджетни икономии в размер на 3,6 млрд. евро, за които настоява МВФ, съобщи по-рано The Wall Street Journal. Нагласите сред европейските кредитори на Гърция (Европейската централна банка, ЕК и Европейският стабилизационен фонд) също са, че няма нужда от подобни мерки.

Участието на МВФ в спасителната програма при това положение може да се окаже под въпрос. Самата Лагард посочи в писмо до Еврогрупата, че без допълнителни ограничения Атина няма да постигне заложената в програмата цел от 3,5% бюджетен излишък през 2018 година.

От Фонда отхвърлят и компромисното предложение на Атина за механизъм с още икономии, който автоматично да влезе в сила, ако страната не изпълни заложеното в програмата.

Гръцкият парламент едва ли ще подкрепи нови икономии, подчертава в своето писмо Цакалотос. В неделя премиерът Алексис Ципрас успя да получи подкрепата на своите депутати с обещанието, че правителството ще „изправи страната на крака“, както и с обяснението, че реформата ще остави без промяна по-голямата част от пенсиите в страната. Споразумението с кредиторите пък само по себе си ще привлече инвестиции, което ще даде тласък на икономиката.

Така, въпреки хилядите демонстриращи пред сградата на парламента, депутатите подкрепиха правителството. Нови, непоискани от кредиторите досега икономии, обаче едва ли ще бъдат приети, включително и от депутатите на управляващата коалиция между Сириза и ANEL („Независими гърци“).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още