IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Експерти: Евентуален Brexit може да увеличи заплахите за Великобритания

Ако една от най-големите военни сили в ЕС го напусне, това може да доведе до нестабилност

17:20 | 08.05.16 г. 8
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Ако британците гласуват за излизане от ЕС следващия месец, Великобритания може да се окаже по-уязвима към екстремистки нападения и да се стигне до нестабилност на континента, предупредиха двама бивши ръководители на разузнавателни агенции, предаде Ройтерс.

Джон Соърс, който напусна поста директор на външното разузнаване МИ-6 през 2014 г. и Джонатан Еванс, ръководил контраразузнаването МИ-5 допреди три години, предупредиха че евентуален Brexit може да намали обмена на разузнавателна информация между Великобритания и съседни страни.

"Контратероризмът е отборна игра и ЕС е най-добрата структура - никоя страна не може да успее сама", заявяват двамата в статия за в. "Сънди таймс". 

Националната сигурност стана ключов въпрос между поддръжниците на излизането от Европейския съюз и оставането в ЕС преди референдума, насрочен за 23 юни, особено след атентатите на "Ислямска държава" в Брюксел и Париж, отбелязва Ройтерс.

Поддръжниците на Brexit казват, че излизането от ЕС ще позволи на страната да упражнява засилен контрол на границите си. Противниците му, включително премиерът Дейвид Камерън, заявяват че ЕС помага в координирането на обмена на разузнавателна информация.

Соърс и Еванс заявиха, че модерната разузнавателна дейност разчита на обмена на големи количества данни, цитирани от БТА.

Ако престане да бъде част от ЕС, получаваната от Великобритания информация може да бъде ограничена, предупредиха те. Двамата добавиха, че опасенията им надхвърлят безопасността на Великобритания.

Ако една от най-големите военни сили в ЕС го напусне, това може да доведе до нестабилност. "Ако Великобритания се оттегли от ЕС, дестабилизиращият ефект върху самия ЕС, вече изправен пред икономически затруднения, миграционна криза и възраждаща се Русия, може да се окаже сериозен", подчертаха те.

"Тези, които са противници на демокрацията, биха се радвали. По наша преценка има реална опасност подобна дестабилизация да доведе с времето до фрагментиране на ЕС и завръщане на нестабилността на континента", предупреждават Соърс и Еванс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:25 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 7 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Ти на колко си години?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 9
DutyFree
преди 8 години
пак некадърно ТОВА Е ИКОНОМИЧЕСКИ СЪЮЗ НА ОСНОВАТА НА ТЪРГОВИЯТА И ТО СВОБОДНАТА И ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ ЩЕ НИ ИЗЛИВАТ МИЛИАРДИ НА ГОДИНА ОТ ПАРИТЕ СИ ???? ЩОТО ЕДНО ВРЕМЕ БИЛО ТИ ПРИЛИЧАЛО НА СЕГА ЛИ???? ? ЕЙ НАПЪЛНО НАРЕДЕНИ ЧЕРВЕН ***!!!! ЕВРОТО ДА НЕ Е РУБЛА.. НЕКАДЪРНИКО!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
michaelis12
преди 8 години
хаххах хахах ааа не бе .....----------------------------------Союз нерушимый республик свободныхСплотила навеки Великая ЕСь.Да здравствует созданный волей народовЕдиный, могучий Европейский Союз! ----------------------------------
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
"ЕС е най-добрата структура - никоя страна не може да успее сама"Това все едно е цитат от разбойническо дело, за вас не знам защо работническо. И СССР навременето беше най-добрата структура и беше нерушим....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis12
преди 8 години
Ако една от най-големите военни сили в ЕС го напусне.....--------------------------------------------------------------------------------------------------а леле майко какви "големи военни сили" ве, с пакистански кмет, тръбачи на кожени гайди..... :)) то там има повече талибани от колкот при арабунгелите .... :)) Да ше им нестабилност ама за тях защото Сашш ше си пусне ПЕДИЛа в действие .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
ing5rov
преди 8 години
"Ако британците гласуват за излизане от ЕС следващия месец, Великобритания може да се окаже по-уязвима към екстремистки нападения и да се стигне до нестабилност на континента."Хаха...направо изгоре континенто...чакат на опашка терористи , ислямисти ...Ким Чен , Путин и даже извънземните !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още