IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските пазари приключиха сесията с ръстове

Единствено борсата в Гърция е под натиск заради застоя в преговорите между Атина и кредиторите й

19:26 | 27.04.16 г.
Европейските пазари приключиха сесията с ръстове

С ръстове не индексите приключи днешната сесия на водещите европейски борси. Регионалният Stoxx Europe 600 се повиши с 0,29% до 348 пункта. В Германия DAX 30 отбеляза ръст от 0,39% до 10 299 пункта, във Великобритания FTSE 100 добави 0,56% до 6 319 пункта, а във Франция CAC 40 нарасна с 0,58% до 4 559 пункта. Водещият испански индекс IBEX 35 отчете ръст от 0,53% до 9 332 пункта.

Единствено водещият гръцки индекс отбеляза понижение от 2,5%, след като финансовите министри на държавите от еврозоната (т.нар. Еврогрупа) отложиха заседанието си за първия преглед на изпълнението на третата спасителна програма за страната.

Гърция и Международният валутен фонд (МВФ) продължават да са в конфликт заради допълнителните икономии. Преговорите между правителството в Атина и кредиторите отново са в застой, след като прекъснаха вчера, и не се знае кога ще бъдат възобновени отново.

По-късно тази вечер се очаква Федералният резерв на САЩ да публикува позицията си по паричната политика, пише CNBC. Очаква се Фед да сигнализира предпазлива позиция, но да остави вратата отворена за ново увеличение на лихвените проценти на заседанието през юни.

Съдържанието на документа не се очаква да е много по-различно от предишното. Анализатори обаче посочват, че нюансите са изключително важни за пазарните участници.

Цените на петрола бяха поставени под натиск в следобедната търговия заради новите данни на Агенцията за енергийна информация в САЩ. Статистиката на агенцията показва, че петролните запаси в САЩ са се увеличили с нови 2 млн. барела през последната седмица до 540,6 млн. барела.

Междувременно норвежкият гигант Statoil обяви, че коригираната оперативна печалба за първото тримесечие на годината се е свила със 71% на годишна база заради срива на цените на черното злато. Все пак резултатите са над очакванията на анализаторите, което подкрепи ръста на акциите на компанията с над 6 на сто.

Производителят на спортни стоки Adidas също увеличи пазарната си оценка с над 6 на сто, след като подобри прогнозите си за финансовите перспективи през тази година. Компанията отчете ръст от 38 на сто на нетната печалба от продължаващи операции.

Белгийският търговец на храни Delhaize отчете почти четворен ръст на нетната си печалба за първото тримесечие на годината до 109 млн. евро. Акциите на веригата поскъпнаха с над 2 на сто.

Френският производител на автомобили Peugeot Citroen обяви 1,4% спад на продажбите на групата за първото тримесечие заради валутни ефекти, заради което акциите на компанията поевтиняха.

Що се отнася до банките, които публикуваха отчети днес, британската Barclays обяви спад на печалбата преди данъци от 25% до 793 млн. паунда (1,15 млрд. долара) на годишна база. Финансовата институция обаче отбеляза, че постига “добър прогрес” при концентрирането й върху основния й бизнес, за който печалбата преди данъци нараства с 18 на сто до 1,6 млрд. паунда. Акциите на кредитора поскъпнаха слабо след публикуването на отчета.

Същевременно пазарната оценка на испанската банка Santander се увеличи с 1,5 на сто, след като отчете 1,63 млрд. евро печалба за периода януари – март, което е само с 5 на сто по-малко спрямо същия период за миналата година.

Европейският технологичен сектор също попадна във фокуса на вниманието на инвеститорите, след като Apple обяви 16% спад на доставките на iPhone за фискалното второ тримесечие за компанията. Някои от доставчиците на американския гигант, включително Austria Microsystems, приключиха със силни загуби.

STMicroelectronics обаче – също доставчик на Apple, се представи най-добре от европейските технологични компании. Акциите на компанията поскъпнаха с 9,6%, след като отчете, че е постигнала по-висок брутен марж в сравнение с поставените цели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:01 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още