IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Компаниите в сектора на ресурсите натежаха на европейските борси

Резки понижения имаше при италианските банки

19:42 | 25.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индексите на европейските фондови борси се оцветиха в червено в края на търговията в понеделник на фона на слаби нагласи на глобалните пазари. Резките понижения при минните компании натежаха на широките измерители, посочва CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,5 на сто.

Секторът на компаниите производителки на основни ресурси отчете спад от 3,6 на сто, тъй като опасенията за икономиката на Китай и понижения в цените на медта и оловото влошиха нагласите.

Акциите на Anglo American поевтиняха с над 7%, а тези на BHP Billiton, Rio Tinto и Glencore отчетоха спад от 4% и повече.

Петролът остана на фокус, като към 19:30 часа българско време европейският бенчмарк Брент се търгува със спад от 0,75% до 44,70 долара за барел.

Shell и BP финишираха с понижения от над 2% в цената на акциите си.

В понеделник Саудитска Арабия представи 15-годишен план за икономически реформи, който трябва да направи страната по-малко зависима от петрола.

Банките в Европа също отчетоха спад в цената на акциите, резки понижения имаше при италианските банки и основният индекс на миланската борса FTSE MIB се понижи с 1,5 на сто.

Холандската компания Philips отчете оперативна печалба преди лихви, данъци и специални ефекти (Ebita) от 374 млн. евро, което е 14% ръст. Заради натоварвания, свързани с разделянето на концерна обаче чистата печалба възлиза на 37 млн. евро – едва една трета от печалбата преди година. Акциите на компанията затвориха с над 4% спад.

Германският автомобилен производител Daimler финишира на червено, след като Barclays, Exane BNP Paribas и Commerzbank понижиха оценката си за акцията.

Мюнхенският икономически институт Ifo публикува индекса си за бизнес климата в страната, който се влошава леко през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още