IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси прекъснаха позитивната си серия в очакване на срещата в Доха

Stoxx Europe 600 обаче записва най-силната си седмица от февруари насам

19:25 | 15.04.16 г.
Европейските борси прекъснаха позитивната си серия в очакване на срещата в Доха

Европейските борси прекъснаха своя петдневен позитивен тренд след опасенията, че на срещата в Доха през този уикенд няма да бъде постигнато споразумение за замразяване на добива на петрол, съобщава Market Watch. В катарската столица ще се съберат най-големите производители на петрол в света - членовете на ОПЕК и държавите извън картела. 

Коментарите обърнаха настроенията и на петролните пазари. Лекият суров петрол се търгува с 3% по-евтино до цена от 40,24 долара за барел. Европейският сорт Brent се търгува за 42,76 долара или спад от 2,5 на сто към края на търговската сесия на Стария континент.

Ситуацията на петролните пазари доведе до намаление на цената на акциите на петролните компании. Един от големите губещи е Tullow Oil, чиито акции поевтиняха с 5,6 на сто. С 1,3% по-евтино се търгуваха и книжата на италианската Eni, които затвориха седмицата с цена от 13,54 евро за брой.

Така паневропейският Stoxx Europe 600 записа понижение на стойността си от 0,33% и затвори седмицата на ниво от 342,87 пункта. Почти всички сектори се оказаха на негативна територия, отбелязва CNBC. Индексът обаче приключва най-силната си седмица от февруари насам - с ръст от 3,3 на сто.

Влияние на пазарите на Стария континент оказаха и данните за продажбите на нови автомобили. Асоциацията на автомобилните производители (ACEA) съобщи за ръст от 5,7 на сто на регистрациите на нови автомобили през март.

За Volkswagen обаче новините не са добри - новите регистрации на автомобили под шапката на бранда са с 2,7% по-малко. Това предизвика спад на цената на акциите на германския гигант в рамките на 2,36% до 109,65 евро за брой.

Търговията на VW натежа на представянето на DAX. Индексът загуби 0,42% от стойността си и затвори седмицата на ниво от 10 051,57 пункта.

Френският САС 40 също затвори сесията на червена територия - загубите му са в рамките на 0,36% до 4 495,17 пункта.

Един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, изтри 0,34% от стойността си до ниво от 6 343,75 пункта. Индексът отстъпи от най-високото си ниво за 2016 година, записано в сесията в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още