IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси отбелязват четвърти пореден ден на ръстове

Статистиката за износа на Китай подкрепи повишенията в днешната сесия

19:43 | 13.04.16 г.
Европейските борси отбелязват четвърти пореден ден на ръстове

С ръстове на индексите за четвърти пореден ден приключи днешната сесия на водещите фондови борси в Европа. Основната подкрепа за пазарите дойде от по-силните от очакваното данни за износа на Китай и въпреки влошената статистика за индустриалното производство в еврозоната, пише MarketWatch.

Изданието подчертава, че китайската статистика индикира, че растежът на глобалната икономика може и да не е толкова слаб, колкото инвеститорите си мислят.

Регионалният Stoxx Europe 600 отбеляза ръст от 2,5% до 343 пункта. В Германия DAX 30 добави 2,7% до 10 026 пункта, а във Великобритания FTSE 100 се повиши с 1,9% до 6 362 пункта, като се отправя към нова най-висока стойност от началото на годината заради търговските данни от Китай. Във Франция CAC 40 нарасна с 3,3% до 4 490 пункта.

През март износът на Китай е отбелязал първия си ръст от 9 месеца насам, посочва изданието. Това успокои опасенията, че втората най-голяма икономика в света се забавя рязко и се е запътила към твърдо приземяване.

Износът на Китай е нараснал с 11,5% през март в сравнение със спада от 25,4% през февруари. За сравнение, средната прогноза на икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, беше за ръст от 8,5%.

Според анализатори данните сигнализират две неща. Първото е, че глобалният растеж може би се засилва, макар че вчера Международният валутен фонд (МВФ) намали очакванията си за растежа в световен мащаб. Все пак Фондът увеличи прогнозата си за Китай.

Същевременно политиките на централната банка в Пекин също не са съвсем безполезни, коментират експерти.

В днешната сесия акциите на италианските банки бяха сред най-поскъпващите, след като в началото на тази седмица правителството реши да подготви фонд за спасяване на затруднените кредитори.

Същевременно акциите на Tesco PLC поевтиняха с близо 8 на сто, въпреки че веригата супермаркети отчете печалба за миналата година. Инвеститорите се опасяват за предпазливата прогноза за печалбите през тази година.

Акциите на Premier Foods PLC се сринаха с 27 на сто, след като базираната в САЩ McCormick & Co. Inc. се отказа от плановете за придобиване на британската хранителна верига.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:12 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още