IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Газпром" и частните турски компании се разбраха за цената на газа

Двете страни са договорили и отстъпката в цената, но размерът й не е ясен

19:06 | 13.04.16 г.
"Газпром" и частните турски компании се разбраха за цената на газа

„Газпром“ и турските компании, вносители на природен газ, са се разбрали за цената на природния газ и отстъпката, която ще ползват, съобщава руската информационна агенция „Новости“, като се позовава на турски медии. Това означава, че руският гигант се отказва от спорове за цената на суровината за Турция.

На този етап обаче официално споразумение още не е подписано. След като разговорите бъдат финализирани, „Газпром“ ще възстанови в пълен обем доставките за частните турски компании, коментира източник на „Новости“.

Размерът на отстъпката, която ще ползват компаниите, не е ясен. Според коментарите тя ще е под 10,25%, каквито бяха предварителните заявки.

Според „Известия“ цената на природния газ за турските частни компании през март е била 190 долара за 1000 куб. метра, а с договорената отпреди година отстъпка – 170 долара за 1000 куб. метра.

Освен с държавната турска компания Botas, Газпром има договорни отношения за доставка на природен газ и с частни компании, сред които газовите компании в Akfel Holding, както и Bosphorus gas, Shell Turkey, Bati Hatti и други. Те получават природен газ от Русия през Трансбалканския газопровод, тоест през територията на България.

„Газпром“ доставя газ за държавната Botas през „Син поток“ по дъното на Черно море. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още