IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция се готви за ново повишаване на ДДС

Мярката вече е договорена с кредиторите, твърди гръцкото издание "Катимерини"

13:50 | 13.04.16 г. 7
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Атина и нейните четири кредитора са договорили ново увеличаване на данък добавена стойност (ДДС), съобщава гръцкото издание „Катимерини“, позовавайки се на свои източници.

Според тях с 1 процентен пункт до 24% още от 1 юли ще се увеличи ставката за много стоки. Увеличен ще бъде ДДС на пакетирани храни като ориз, паста, брашно и т.н, храни за домашни любимци, безалкохолни напитки, както и за публичния транспорт и таксиметровите услуги.

Така правителството ще се опита да постигне три неща – да намали бюджетния дефицит, което е записано в спасителната програма, подписана през миналия юли, да покрие дупката от неизпълненото обещание да увеличи ДДС за частните училища и да избегне повишаването на ставката в сметките за вода и електричество.

Според източниците на изданието дискутирани са и варианти за увеличаването на ДДС за някои стоки, които в момента ползват изключение от общата ставка като книги, списания, вестници и други. В момента ДДС за тях е в размер на 6%.

В допълнение през юли ще влезе в сила договореното и вече одобрено от институциите в Гърция премахване на данъчното облекчение за втора група от островите в Егейско море. Към 1 януари 2017 година облекчението ще бъде премахнато за всичките около 100 обитаеми острова в Егейско море.

Първата група острови – Наксос, Миконос, Санторини, Родос, Парос и Скиатос, трябваше да се откажат от преференциалната ставка на ДДС още през октомври 2015 година. Засега преференциите си ще запазят част от островите – Хиос, Лесбос, Кос и Самос, заради големия брой бежанци.

Изчисленията на финансовото министерство са, че с увеличението на ДДС в хазната през тази година ще влязат допълнителни между 400 и 500 млн. евро.

Реалността обаче може да се размине с очакванията на властите, посочва още „Катимерини“. По данни на изданието въпреки увеличението на ДДС през 2015 година (от 13% на 23% за много стоки), приходите от данъка са по-малки от очакваното. Плановете бяха от данъка да бъдат събрани общо 14,4 млрд. евро, но в края на годината те са 13,6 млрд. евро.

През 2014 година също имаше разминаване – събраните приходи от ДДС бяха в размер на 13,61 млрд. евро, вместо очакваните 13,89 млрд. евро. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
аз съм ЗА да напрайм ДДС в България на 90% тогава нема начин да нема начин. Ше върнем всичко, че даже и отгоре. Е боли те шпека, че хляба щи е около 10сетка, кво те боли кинта хляба останалото за Американския фонд и Тройка, Четворка, каквото и да е там .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
deant
преди 8 години
хаха ти верно си про3. Сам ли си цъкаш плюсове?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 14
sdar
преди 8 години
Ами има държави с по-високи ставки на ДДС-то, дори Гърция се стреми да стигне 24%, а ние сме само на 20%. Това са си едни нови 4%, които следва да се стремим и ние да ги използваме, може да се генерират едни нови средства и да се използват както се реши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
karadjata
преди 8 години
дефицита е в резултат на лошо и крадливо държавно управление много държавни служители невършещи нищо полезно а и силно корумпирани. а що се отнася до размера на ДДС малко ли ти се виждат 20% и то върху всичко лекарства храни сметки за ток вода парно неща от първа необходимост. ако харчиш 600 лв на месец 100 лв са ти данък за крадливите гербаджии и компания
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
мaлoумни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 1
vzhekoff
преди 8 години
Под две статии си дал мнения (тук и за водата) - и двете мнения са ***.Дефицитът не се намалява с вдигане на данъци, а с рязане на разходи и администрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 14
sdar
преди 8 години
Може би и у нас следва да се помисли за повишаването на ДДС-то, за да се намали хроничния бюджетен дефицит всяка година дето го имаме. След като в Гърция може, защо и у нас да не може?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още