IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Политиката на ЕЦБ поражда дебати в Германия

Според говорител на Шойбле германският финансов министър не иска да влияе на политиката на централната банка

21:54 | 11.04.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле отрече да иска да влияе на действията на Европейската централна банка (ЕЦБ), но отбеляза, че в Германия има обсъждане на политиката й, съобщава БТА. Изявлението идва след критични коментари на Шойбле, цитирани в печата, предаде Франс прес.

"Факт е, че в Германия и в международен план има дискусия за паричната политика и ефектите от нея", заяви на пресконференция Мартин Йегер, говорител на германския финансов министър.

Редица вестници поместиха изказване на Шойбле, обвързващо успеха на популистката партия "Алтернатива за Германия" с изключително либералната парична политика на ЕЦБ.

"Казах на Марио Драги (президента на ЕЦБ - бел. АФП): можеш да се гордееш със себе си, благодарение на посоката, поета от твоята политика, можеш да си припишеш 50 процента от резултатите на една нова партия, която изглежда има успех в Германия", цитират изданията германския министър.

"Въпросният цитат се отнася до описанието на политическите дебати в Германия", обясни Йегер, но в никакъв случай не означава, че Берлин иска влияе по един или друг начин на решенията за паричната политика.

"За нас независимостта на централната банка е от най-голямо значение", добави той, като припомни, че този принцип е залегнал в европейските текстове под германски натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още