IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелено начало на седмицата за европейските борси

Инвеститорите намериха подкрепа във възстановяването на цените на петрола

19:20 | 11.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските пазари приключиха предимно с ръстове в понеделник, след като инвеститорите намериха подкрепа във възстановяването на цените на петрола и рали на италианските банки, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOХХ 600 приключи сесията с ръст от 0,5%, като повечето сектори затвориха на положителна територия.

Лондонският FTSE 100 завърши с 0,1% нагоре, а другите основни европейски индекси – дори с по-голям ръст. Френският бенчмарк САС нарасна с 0,4%, а германският DAX скочи с 0,8%.

Цените на петрола, които се понижиха с над 1% в ранната търговия, успяха да преодолеят загубите и се търгуваха с ръст в следобедната сесия. Брентът и американският суров петрол отбелязаха повишение от по 0,5% до около съответно 42,35 и 40 долара за барел.

Компаниите в сектора на основните ресурси бяха едни от най-добре представилите се в понеделник, като акциите им поскъпнаха с около 3% след ръст на цените на някои метали. Акциите на Anglo American и ArcelorMittal отчетоха повишение от по над 5%. Компанията за ценни метали Fresnillo пък завърши с 3% нагоре, след като спот цените на среброто рязко се вдигнаха.

В петък компанията Vivendi заяви, че е договорила закупуването на 3,5% дял от най-големия италиански частен телевизионен оператор Mediaset, чийто собственик е бившият премиер на страната Силвио Берлускони. Акциите на Mediaset поскъпнаха рязко, а тези на Vivendi – леко поевтиняха.

Междувременно акциите на SAP също отчетоха спад, след като софтуерната компания предупреди късно в петък, че резултатите от първото тримесечие ще бъдат по-слаби от очакваното. Това дръпна надолу технологичния сектор в STOXX 600, превръщайки го в един от най-зле представилите се.

Върху сектора натежа и спадът от над 2,5% на цените на акциите на Gemalto, след като Credit Suisse намали целевата цена за акциите и им постави рейтинг „underperform”. Производителите на чипове, включително ARM и Dialog Semiconductor, отчетоха спад на акциите от по над 1%.

Компанията за хранителни изделия Nestle пък се оказа на дъното на европейските бенчмаркове, след като акциите ѝ поевтиняха с над 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 21.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още