IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Първи купувач за губещия европейски бизнес на Tata Steel

Индийският концерн продава Long Products Europe за символичната сума от 1 британска лира на лондонската Greybull Capital

19:55 | 11.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Индийският стоманодобивен гигант Tata Steel обяви , че се е споразумял да продаде губещото си европейско подразделение Long Products Europe за символичната сума от 1 британска лира, предаде Bloomberg.

Сделката включва стоманолеярен завод в Скънторп (Англия), където работят около 4000 души, две по-малки фабрики, работилница и проектантска кантора във Великобритания, както и фабрика в Северна Франция, посочва Ройтерс.

Така се създава възможност да бъдат спасени 4400 работни места във Великобритания и 400 във Франция, след като купувачът, лондонската инвестиционна компания Greybull Capital, която поема и активите, и пасивите на бизнеса, обяви, че не планира съкращения. Финансовият инвеститор поясни, че ще вложи около 500 млн. евро (400 млн. паунда) в региона. Част от сделката са и договорки с доставчици и синдикати за намаляване на разходите.

Правителството на Великобритания е под натиск да гарантира, че заводите ще бъдат продадени, вместо да бъдат закрити, след като Tata, един от най-големите производители на стомана в света, обяви на 30 март, че ще продаде губещия си британски бизнес, излагайки на опасност 15 000 работни места.

Заради цялостната криза в бранша Tata възнамерява да се раздели с целия си бизнес във Великобритания, който има 15 000 служители. Камарата на представителите днес изслушва министъра на бизнеса, иновациите и професионалното обучение Саджид Джавид за усилията по намиране на купувач и за останалата част от бизнеса на Tata - в Порт Толбът (Уелс). Досега лондонската компания Liberty House единствена е проявила интерес към уелския завод, отбелязва AFP.

Утре министърът ще се срещне с шефа на този потенциален инвеститор Санджив Гупта,  допълва AFP.  

Още по темата - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:00 | 03.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още