IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските борси приключват седмицата с разнопосочни движения

Паневропейският Stoxx Europe отчита седмичен спад, но за сметка на това FTSE 100 записа най-високата си стойност за годината

19:54 | 08.04.16 г.
Европейските борси приключват седмицата с разнопосочни движения

Водещите индекси на европейските фондови борси приключиха сесията с ръстове, подкрепени от случващото се на петролните пазари. За седмицата обаче движението е разнопосочно.

За четвърта поредна седмица паневропейският Stoxx Europe 600 губи от стойността си, пише Market Watch. За сметка на това един от водещите индекси на Лондонската фондова борса - FTSE 100, записва най-високата си стойност през 2016 година.

Търговията днес беше под влияние на поредните спекулации, че страните, добиващи петрол, ще успеят да се разберат за замразяване на добива. На 17 април в Доха ще се проведе среща на страните от и извън ОПЕК и темата ще бъде пространно обсъдена.

Тези очаквания предизвикаха оживление на петролните пазари. Лекият суров петрол поскъпна с 6,5% до цена от 39,55 долара за барел в края на европейската търговия, допълва CNBC. Европейският Brent достигна до цена от 41,71 долара за барел или ръст от 5,8 на сто.

Подкрепа на европейските индекси оказаха още и позитивни данни за развитието на германската икономика. Според данните на статистиката износът на страната се увеличава изненадващо силно през февруари - с 1,3% до 99,5 млрд. евро.

Така германският DAX 30 записа увеличение от 0,96% до 9 622,26 пункта. Френският CAC 40 също приключи сесията на зелена територия. Увеличението днес е в рамките на 1,35 на сто до 4 303,12 пункта.

Stoxx Europe 600 затвори седмицата на ниво от 331,86 пункта, което представлява ръст от 1,15 на сто за сесията. Паневропейският индекс обаче записва четвърта поредна седмична загуба, която този път е в рамките на 0,4 на сто.

За сметка на това британският FTSE 100 покори най-високата си стойност за 2016 година - 6 204,41 пункта, което е ръст от 1,1% за сесията и от 1% за седмицата, която ще се запомни с волатилната търговия. На стойността на един от водещите индекси на Лондонската фондова борса днес подкрепа оказаха петролните компании, сред които Royal Dutch Shell, чиито акции поскъпнаха с 3,9 на сто.

След поскъпването на металите добро представяне отбелязаха и минните компании Rio Tinto и BHP Billiton.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още