IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция и кредиторите пишат финалното споразумение по преговорите?

Разговорите между двете страни се извършват в спешен порядък, твърди "Катимерини"

10:21 | 07.04.16 г.
Гърция и кредиторите пишат финалното споразумение по преговорите?

Въпреки че има още доста нерешени въпроси, гръцките власти са започнали да подготвят финалното споразумение по първия преглед на спасителната програма с кредиторите. Това съобщава "Катимерини" като се позовава на свои източници.

В сряда двете страни са договорили размера на минималната пенсия в страната - 384 евро, която ще се получава след 20 години трудов стаж.

Един от сериозните сблъсъци обаче си остава - създаването на нов приватизационен фонд. В интервю за германското издание Tagesspiegel гръцкият икономически министър Йоргос Статакис коментира, че приходите от приватизация ще бъдат по-малко - 15 млрд. евро, вместо заложените в подписаното миналото лято споразумение 50 млрд. евро.
Германия обаче не е съгласна с подобна вероятност, допълва Greek Reporter.

Разговорите ще продължат и днес, но и в двата "лагера" коментират, че се подготвя финалният вариант, а допълнителните детайли ще бъдат добавени. Според "Катимерини" това отразява в най-пълна степен спешният порядък, в който протичат преговорите между Гърция и кредиторите й.

Ако преговорите приключат през следващите дни, споразумението ще може да бъде разгледано на пролетната среща на МВФ, насрочена за следващата седмица, както и на заседанието на Еврогрупата, което ще се проведе на 22 април.

След това мерките ще трябва да получат одобрението и на гръцкия парламент. Надеждите на Атина са след като приключи прегледът на програмата, да започнат и разговорите за облекчаване на дълга.

На този етап Германия е против номинално намаление на дълга на Гърция. Това не може да стане и от чисто юридическа гледна точка, е позицията на Берлин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още