IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

The Times: Европейските планове за бежанците са в руини

Лагерите в Турция са препълнени, а съществуват и опасения, че страната не спазва правата на бежанците

16:21 | 02.04.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
The Times: Европейските планове за бежанците са в руини

Европейските планове за справяне с бежанската криза, връщайки пристигащите от Турция обратно, ще се провалят, пише в свой анализ британското издание The Times. Причината е проста - лагерите в страната са пълни.

Първата група мигранти от гръцките острови трябва да отпътуват за Турция в понеделник (4 април). Вече има критики как ще бъде изпълнено споразумението, подписано в средата на март, посочва изданието.

Международни организации вече посочиха, че връщането на мигрантите в Турция може да наруши правата им по международното законодателство. Част от бежанците са непридружени деца и бременни жени. Те могат да бъдат върнати обратно в зоните с военен конфликт в Сирия, са опасенията на организациите за защита правата на човека.

Допълнителни въпроси повдига и желанието на Турция да обособи зона за сигурност за бежанците на територията на Сирия - в момента районът се контролира от ИДИЛ, посочва още британското издание.

По силата на споразумението с ЕС Турция ще получи общо 6 млрд. евро от общността за бежанците. Първият транш трябва да бъде получен от турския град Килис, в който в момента има 130 хил. бежанци. С парите трябва да бъдат открити здравни центрове и училища за бежанците. Кметът на града Хасан Кара обаче е категоричен - градът е на ръба и не може да приеме повече мигранти.

Финансови проблеми, възникващи в Европа, също могат да се окажат заплаха за реализацията на плановете, посочва още The Times. В Германия например местните власти са поискали 10 млрд. евро за справяне с бежанската вълна. През миналата година над 1 млн. чужденци пристигнаха в страната в търсене на нов живот.

Според проучване в страната вече са заделени 16,7 млрд. евро, предназначени за допълнителните разходи за обучение и настаняване на мигрантите, както и за мерките, които предприема полицията и други социални услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 19.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
организациите за защита правата на човека.------------------------------------------------------------------------------мдаааамм, обаче организациите не виждат как Европейските и Американските концерни експлоатират хората в Бедните държави да им работят на ангария за да трупат печалби в това число и детски труд. Правата на човека не работят и в Израел, защото там Times не е видял как еврейските танкове размазаха вдни 2500 палестинци в бързината и продължават с геноцид WTF ?!? Ше ви е.ба и измислените права на човека дет никъде другаде не работат, а само в Еврогейското кралство ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Лагерите в Турция са препълнени, а съществуват и опасения, че страната не спазва правата на бежанците---------------------------------------------------------------------------------------------------------------може ли някой да ми каже, на мене кво ми дреме Турция кво прайла с бежанците ?!? Ние да не сме майка Тереза ?!? Ако искат ЕС може да се загрижат също в Африка какво става с въглените, а там ги трепят като мухи и чукат камъни на ръка за заплата от 50? на година, ако искат да нараним и тях ?!? ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Някога ще бъде ли поискана сметка от Меркел , Юнкер и компания ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още