IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Беноа Кьоре: Отрицателните лихвени проценти не са основният инструмент на ЕЦБ

Според френския икономист "хеликоптерните пари" не се обсъждат в средите на регулатора

16:34 | 30.03.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Отрицателните лихвени проценти не са основният инструмент на Европейската централна банка (ЕЦБ) и тя все още има широк набор от политики, заяви Беноа Кьоре, член на управителния съвет на банката, в интервю за Politico, цитирано от Ройтерс.

Въпреки това банката не обмисля въвеждането на т.нар. "хеликоптерни пари", въпреки че идеята предизвика широка дискусия в последно време. При хеликоптерните пари правителствата продават краткосрочни облигации директно на централните си банки в замяна на „свежи пари“, които след това се инжектират в икономиката чрез данъчни облекчения или разходни програми. Прескачат се банките – традиционните и в момента затруднени посредници. 

Според Кьоре схемата рискува да прекоси границата между парична и фискална политика.

„Честно казано, не виждам как това би проработило без някакъв вид споделяне на риска между правителствата, което би било практически и законово проблематично. Като член на управителния съвет съм значително скептичен и предпазлив към тази идея“, посочва Кьоре.

„Отрицателните лихвени проценти не са нашият основен инструмент, те просто подкрепят цялостната политика“, казва той. „Гледайки напред, не сме изчерпали инструментите си – имаме голям избор. Ще можем да се справим със сложни ситуации, ако се налага“, допълва Кьоре.

Кьоре защити поредната порция стимули на ЕЦБ, като заяви, че схемата „има потенциал и като интензивност, и като обем“. Според него мерките са успели да уверят банките, че няма да има негативни ефекти за бизнеса им.

„Те знаят, че няма да доведем лихвите до абсурдна отрицателна територия. Но никога не можем да изключим допълнителни мерки“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Тоя да обясни за френския дълг = http://bg.mondediplo.com/article1280.htmlили казаното от Елън Браун,Президент на Публичния Банков Институт(САЩ) добре обяснява - http://***.courtfool.info/bg_A_tale_of_two_monetary_systems.htmСхемата в ЕЦБ е малко различна от тази на ФЕД но като цяло организирани престъпни групи и съм обяснил казаното от Мойсей в книга Второзаконие глава 23 стих 20 ''на чужденец давай с лихва......'' ,че става въпрос за покаяние а не за отмъщение - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099Христос го е казал ясно - ''...и назаем давайте, без да очаквате нещо; и ще ви бъде наградата голяма ,и ще бъдете синове на Всевишният''/Лук.6:35/И аз си задавам въпроса защото Бог е допуснал създаването на ФЕД - кратко казано за да се поучим от грешките си и не ми е известно всичко но фактите са си факти - тази схема е грешна много меко казано
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
При хеликоптерните пари правителствата продават краткосрочни облигации директно на централните си банки в замяна на свежи пари, които след това се инжектират в икономиката чрез данъчни облекчения или разходни програми - какво значи данъчни облекчения??? смисъла на кредита за държавата е да инвестира в неща които отварят раб.места и т.н. Относно това - ''Прескачат се банките традиционните и в момента затруднени посредници'' краткият ми коментар е организирана престъпна група Схемата е проста - 12 банки си правят Фед които да им дава пари и да ги спасява и т.н. проф. Валентин КатасоновПолитически разследвания (Световна кабала или Ограбване по еврейски) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още