IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ мениджър в Credit Suisse става инвестиционен директор в Millennium Management

Робърт Джаин бе мениджър на подразделението за управление на парични средства за 325 млрд. долара в инвестиционната банка

10:50 | 29.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ръководителят на подразделението за управление на парични средства в Credit Suisse, което управлява активи за 325 млрд. долара, се оттегля от компанията, за да стане един от топ мениджърите на Millennium Management на Израел Енгландер – един от най-големите хедж фондове в света, съобщава Financial Times.

Робърт Джаин, глобален ръководител на Credit Suisse Asset Management, ще напусне швейцарската банка в края на юни, за да стане главен инвестиционен директор в Millennium - позиция, която ще споделя заедно с Енгландер, сочи вътрешно съобщение, разпространено в понеделник.

Напускането на Джаин идва в странен момент за Credit Suisse. Новият главен изпълнителен директор Тиджан Тиам се опитва да преструктурира и да превърне групата в по-стабилна и по-фокусирана върху управлението на парични средства институция подобно на швейцарския си конкурент UBS. Подразделението за управление на активи е ключово за тази стратегия, тъй като генерира такси и е сравнително устойчив отдел, струващ малко регулаторен капитал.

Дори след скорошния си скок акциите на Credit Suisse са поевтинели с 35,7% от началото на годината досега и са намалили почти наполовина стойността си спрямо върховите си стойности през 2015 г. заради опасения около преструктурирането.

Последният удар дойде миналата седмица, когато Тиам обяви още разходи за преструктуриране и каза, че някои служители са скрили рискови облигационни позиции. Той обеща да ускори усилията за реформа в компания, съкращавайки още 2000 служители и намалявайки активите с още 30%.

Управлението на парични средства – в рамките на което попада и управлението на активи, бе лъчът светлина през първото тримесечие за Credit Suisse, когато банката отчете нетни нови активи за 15,2 млрд. швейц. франка в частния си банков бизнес.

Преди да стане ръководител на подразделението, Джаин бе един от мениджърите и на глобалните ценни книжа в инвестиционната банка, отговаряйки за бизнеса с глобални акции.

Millennium е един от 20-те най-големи хедж фонда в света по активи, управляващ около 33 млрд. долара. Екипът се състои от 1800 души, а компанията използва необичаен, но все по-популярен модел, при който централна комисия за инвестиции, оглавявана от Енгландер, наблюдава паричните средства, разпределени в множество полунезависими търговски екипи.

Хедж фондът разделя парите на 195 различни инвестиционни екипа, като всички те се ръководят от различни търговски стратегии.

Под ръководството на Джаин подразделението на Credit Suisse за управление на парични средства преследваше подобен модел.

Енгландер основава Millennium през 1989 г., като групата постига годишна възвращаемост от около 14% от стартирането си насам. Миналата година възвращаемостта след таксите бе в 12,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още