IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арестуван е предполагаем участник в атентата в Брюксел*

И тримата предполагаеми извършители са идентифицирани

12:48 | 23.03.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Издирваният за вчерашните атентати в Брюксел Нажим Лашрауи нe бил арестуван, а задържаният в Андерлехт е предполагаем съучастник, предаде Ройтерс, опровергавайки по-ранна информация на медиите. 

Лашрауи е белгийски гражданин, роден на 18 май 1991 година. Родният му град е Схарбек, но през февруари 2015 година той е изключен от регистъра на общината заради заминаването си в Сирия.  Федералната прокуратура още не е потвърдила информацията. Нейна пресконференция е насрочена за 14 часа българско време. 

Според медиите Лашрауи е един от първите жители в района на Брюксел, които са се присъединили към Джихада в Сирия. Първите случаи на заминаване в размирната страна са регистрирани от декември 2012 година.

Бойното му име е Абу Идрис. Той е разследван в рамките на процес срещу сирийска мрежа в Брюксел, присъдата по който ще бъде произнесена в началото на май. Тогава прокурорът иска той да бъде осъден на 15 години затвор, като главните обвинения срещу него са, че е вербувал хора в редиците на ислямистите. Произнасянето на присъдите се очаква през май. 

24-годишният Наджим Лакрауи е заподозрян, че е създал експлозивите, използвани и при парижките атентати. Негово ДНК е било намерено на коланите с експлозиви, използвани в зала „Батаклан" и пред "Стад дьо Франс".

Той беше заснет от охранителни камери заедно с двамата братя Халид и Брахим ел Бакрауи, които се взривиха във вторник. Те са успели да избягат при една от антитерористичните операции, провели се в града през изминалите седмици, която доведе до залавянето на единствения оцелял участник в атентатите в Париж Салах Абдеслам.

Единият от двамата - Халид, е наел под фалшива самоличност апартамент в квартал "Форе", където преди седмица имаше мащабна полицейска операция. Именно тя насочи службите за сигурност по следите на Абдеслам, който беше арестуван няколко дни по-късно.

Разследващите обявиха в понеделник, ден преди атентатите, че Лакрауи е пътувал през септември до Унгария със Салах Абдеслам, основният заподозрян за парижките атентати.

Припомняме, че при кървавите атентати вчера в Брюксел загинаха 34 души, а ранени бяха над 250 души.

Всичко започна в около 9 часа българско време с два последователни взрива на брюкселското летище "Завентем". Малко по-късно на централната метростанция "Малбек" в центъра на Брюксел също се взриви бомба.  Целият транспорт в Брюксел беше блокиран, метрото и влаковете не се движеха.

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаките, като обвини Брюксел, че атакува исляма и ислямските народи.

Прокурор е поискал за него 15 години затвор в процес срещу група джихадисти с белгийско гражданство заминали за Сирия.  

*Актуализирано в 13,45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
mrynmryn
преди 8 години
Информацията се оказа грешна, може да си я актуализирате отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
24-годишният Наджим Лакрауи е заподозрян, че е създал експлозивите, използвани и при парижките атентати.-----------------------------------------------------------------------------------------------------ето я поредната глупост, миналия път оня mastermind в Париж беше на 27г. сега свалят на 24г. утре ше е някой на 15г. Кат се замисли човек от пропагандите на FT, WSJ, NYT, Bloomberg и т.н. тея "верно" треа да са некви бизнес гений всичките там. Плоски лъжи хвърлят по трасето като е ясно, че военни са го извършили тва, иначе всеки може да си постне снимка обработена и каа ей ги - тея са тоя е, ДНКто негово, пилота луд и кви ли не щуротии ..... Е.баси хората не може ли да дигнем един бунт и *** вънка и да се приключва случая то се вижда, че християнската раса не вирее заедно с р.язаната раса те горките са още в X век по религиозни убеждения, но иначе може да ходат по к.урви и да шмъркат, а Аллаха не ги позволява тея раоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още