IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бюджетните съкращения на Острова предизвикаха размествания в правителството*

Министърът на труда и пенсиите Иън Дънкан Смит подаде оставка заради несъгласие с орязването на помощите за хората с увреждания

13:20 | 19.03.16 г. 2
<p>
	Иън Дънкан Смит.<em> Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Иън Дънкан Смит. Снимка: архив, Ройтерс

Британският министър на труда и пенсиите Иън Дънкан Смит подаде оставка, предава Ройтерс.

Той е изразил несъгласие с последните съкращения на социални помощи, обявени в актуализацията на бюджета по-рано тази седмица, съобщава БНР.

В оставката си Дънкан Смит заявява, че е взел това решение заради съкращения на помощите за инвалидност.

“С неохота прецених, че последните промени в социалните помощи за инвалиди и контекстът, в който се правят, е прекален компромис”, казва се в писмото на Дънкан Смит.

Според финансовия министър Джордж Озбърн планираните промени ще намалят с 1,3 млрд. паунда (1,7 млрд. евро) годишно т.нар. персонални независими плащания, които са насочени към хората с увреждания.

Намаленията, оповестени от Озбърн, предизвикаха широко недоволство, включително и в управляващата Консервативната партия. Те са оправдани с продължаващия бюджетен дефицит, но не могат да бъдат защитени в рамките на бюджет, който е изгоден за по-платежосбособните данъкоплатци, допълва Дънкън Смит.

Бившият вече министър на труда във Великобритания оглавяваше Консервативната партия между 2001 и 2003 г. и е сред шестте министри, които подкрепят излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС).

Лейбъристката опозиция определи предложенията като „отвратителни”, а правителствен източник разкрива, че те най-вероятно ще отпаднат от бюджетния план.

Премиерът Дейвид Камерън също потвърди, че конкретните промени ще бъдат допълнително обсъждани.

Междувременно на мястото на Дънкан Смит беше назначен Стивън Краб, който досега беше министър по въпросите на Уелс. Неговият пост пък се поема от Алън Кеърнс.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
eboyanov
преди 8 години
тя опозицията е слаба, по силна е опозицията в консервативната отколкото лейбъристите. Озбърн с това си предложение просто метна ръкавиците на оня клоун - лондонския кмет за заместник на Камерън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
Vesko94
преди 8 години
Момчето на Лондонското Сити (Озбърн) този път доста прекали. Да вземеш от най-уязвимите и да ги дадеш на и без това мазните чичковци, е крайно арогантно. Добре, че в Кралството има гражданско общество и що-годе силна опозиция, за да контролира подобни изцепки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още