IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕС обеща помощ и за Албания при промяна на маршрутите на бежанците

Няма сигнали, че бежанците, които се намират в Гърция, планират да потърсят нов маршрут към Германия, посочи Димитрис Аврамопулос

21:08 | 18.03.16 г.
ЕС обеща помощ и за Албания при промяна на маршрутите на бежанците

Ако бежанците променят своите маршрути и се насочат към Албания, Европейския съюз ще окаже помощ на Тирана. Това обеща комисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от Ройтерс.

Агенцията припомня, че държавите по т.нар. Балкански маршрут през Западните Балкани затвориха границите си и в момента 43 хил. бежанци се намират на територията на Гърция. Очаква се до дни да започне операцията по връщането им в Турция, съгласно постигнатото по-рано днес споразумение между ЕС и Турция.

Голяма част от бежанците се намират край границата на Гърция и Македония и има вероятност да потърсят начин да продължат към Европа. На този етап такива сигнали няма, обясни Аврамопулос по време на своето посещение в Албания.

Европейската служба Frontex внимателно анализира ситуацията, каза той и поясни, че при негативен развой на нещата ЕС ще предостави финансова и техническа помощ за страната.

"Когато и да дойде искане от албанското правителство, нашата реакция ще бъде позитивна", каза европейският комисар.

Албанският премиер Еди Рама коментира, че Албания е готова да се справи с пристигащите мигранти, но според своите възможности и капацитет като част от плановете на Европа за справяне със ситуацията.

Ройтерс посочва, че Албания е член на НАТО и кандидат за членство в ЕС. Страната вече прие помощ от Италия за подсилване на охраната на границите си. Очакванията са споразумението за сътрудничество между Италия и Албания да бъде финализирано през следващата седмица при посещението на италианския вътрешен министър Анджелино Алфано в Тирана.

Повече подробности около бежанската вълна, обхванала Европа, можете да намерите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:08 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още