IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Гърция трябва да регистрира всички мигранти до 12 май

В противен случай ще се наложи да се въведе засилен контрол по границите й, предупреди еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос

12:45 | 04.03.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европа ще даде на Гърция срок до 12 май да регистрира всички мигранти. В противен случай ще се наложи да се въведе засилен контрол по границите й, предупреди еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос, цитиран от Ройтерс.

Гърция е основна врата към Европа за близо милион мигранти, които прекосиха Егейско море от Турция на път за по-богатата Северна Европа. Притокът на хора накара Австрия и други страни от балканския миграционен маршрут да наложат ограничения по границите си. Близо 30 000 души, бягащи от конфликти или бедност в Близкия изток, сега са принудени да останат в Гърция.

"Гърция ще получи срок до месец май да защити външните си граници", заяви пред германски вестник Аврамопулос, бивш министър в гръцко правителство. "Ще оценим ситуацията на 12 май. Ако дотогава не видим успех, няма да се поколебаем" да разрешим засилване на граничния контрол в Европа, подчерта той.

Целта е да се премахне контролът на граници, който беше въведен в резултат на мигрантската криза в Шенгенската зона за свободно движение. В средата на март Европейската комисия се готви да представи планове за промяна на Дъблинския регламент, според която исканията за убежище се обработват в страната, в която са подадени.

"Придържаме се към план за постоянно разселване на бежанците. Той ще бъде свързан с плановете за реформа на системата от Дъблин. В допълнение ще представим планове за по-нататъшно уеднаквяване на стандартите за предоставяне на убежище в Европа", добави той.

/БТА/

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
А като ги регистрираме, чип в здника ще им слагаме ли? Щото ако не им сложим, какво им пречи да си загубят регистрацията и да се появят да речем в Германия? Да не стане накрая изявените демократи и антифашисти да татуират добрия стар баркод на ръката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Vesko94
преди 8 години
Не знам...аз всеки път се смея, когато някой от Брюксел каже на Атина, че трябва да направят това или онова :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още