IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цакалотос: МВФ застрашава изпълнението на гръцката програма

Поставят се искания за допълнителни мерки, които усложняват политическата ситуация и са икономически контрапродуктивни, коментира гръцкият финансов министър

14:01 | 03.03.16 г. 2
Цакалотос: МВФ застрашава изпълнението на гръцката програма

Гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос директно обвини Международния валутен фонд (МВФ) в необосновано забавяне на прегледа по третата спасителна програма за страната.

По време на изслушване пред икономическата комисия в Европейския парламент той коментира, че с тези си действия Фондът застрашава изпълнението на програмата и самата гръцка икономика, пише Bloomberg.

Според Цакалтос МВФ има изисквания за допълнително орязване на разходите, което да гарантира 3,5% бюджетен излишък през 2018 г. Това условие обаче не се поставя от останалите кредитори на страната, а в същото време изчисленията на Атина са "много близо" до тези на европейските кредитори - Европейската комисия (ЕК), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейския стабилизационен фонд (ESM).

В момента текат преговорите между техническите екипи на "четворката" кредитори и гръцкото правителство.

Ако Гърция не успее да постигне консенсус с исканията на институциите, страната няма да може да получи следващите траншове по програмата в допълнение към натиска, който бежанската вълна предизвиква в страната, допълва Bloomberg.

"Трудно е да разберем, защото се поставят искания за допълнителни мерки, които усложняват политическата ситуация, и може би, по-важно, са икономически контрапродуктивни", каза гръцкият финансов министър пред европейските депутати.

Атина се противопоставя на исканията на МВФ и заради факта, че гръцката икономика се справя по-добре, отколкото бяха прогнозите при подписването на спасителната програма през миналото лято.

От месеци правителството на Алексис Ципрас се опитва да се "отърве" от участие на МВФ в третата спасителна програма за страната. Премиерът на южната ни съседка на няколко пъти коментира, че проблемът е европейски и европейските институции могат да се справят с него. Това, срещу което негодува Атина, са исканията на Фонда за намаляване на социални разходи, включително и на пенсии.

Орязването на вече отпуснати пенсии пък беше определено от кабинета за "червена линия", която няма да бъде премината при преговорите с кредиторите.

Правителството обаче предложи увеличаване на осигуровките и промяна в методиката за отпускане на пенсии, което на практика ще намали пенсиите, отпускани след 2016 г. На този етап двете страни не могат да се споразумеят по това предложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Grosss
преди 8 години
Да приложат челният опит на ирландците по-добре отколкото да се занимаватс лихварите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още