IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво печели британският бизнес от споразумението в ЕС?

Един от най-важните моменти е признанието, че в съюза има няколко валути, а не само еврото

17:35 | 21.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Съгласно сделката, която британският премиер Дейвид Камерън постигна в Брюксел има някои промени, които сериозно засягат лондонското Сити и бизнесите, коментира ВВС.

В момента Обединеното кралство – заедно с няколко други страни, включително Полша и Швеция, са в Европейския съюз, но извън еврозоната.

Когато се приема ново законодателство в Европа обаче, Обединеното кралство не може да се възползва от статута си на страна извън еврозоната и да твърди, че нови правила, свързани с бизнеса и финансите, не трябва да важат за Великобритания.

Страната обикновено гласува заедно с останалите в ЕС по нови закони, но има и примери за противопоставяне срещу някои нови, свързани с бизнеса, мерки – например ограничаването на бонусите на банкерите през 2013 г. Великобритания се противопостави на плана, тъй като ще важи основно за базирани в Лондон главни изпълнителни директори и може да ги откаже да работят там.

Този вид сценарий обаче няма да важи в бъдеще съгласно споразумението, постигнато петък.

Нова сделка бе договорена от всички 28 държавни ръководители, съгласно която не може да се въвеждат нови закони, които потенциално могат да дискриминират страни извън еврозоната.

Всичко това означава, че сега официално се признава, че в ЕС има няколко валути, а не само еврото.

Това има значение, когато става въпрос за нови закони, тъй като Европейската комисия вече няма да може да създава правила основно мислейки за 19-членната еврозона. Сега тя е правно задължена да взима предвид британските, полските и шведските интереси – както и на всички останали страни извън еврозоната, когато подготвя проектозакони.

За лондонското Сити това определено е от значение. Европейската централна банка (ЕЦБ) вече няма да може да изисква плащанията в евро да бъдат официално обработвани от страна членка на еврозоната.

Освен това германски или италиански или който и да е друг регулатор, например, няма да може да принуждава банките си да местят части от бизнесите си или висшето си ръководство от Лондон във Франкфурт или Милано.

Извън финансовите мерки има ясни и официални задължения по споразумението от Брюксел за намаляване на бюрокрацията и насърчаване на растежа и заетостта в целия ЕС. Досега това беше по-скоро неофициален стремеж.

Това означава, че Европейската комисия сега ще трябва да се запита дали предложено ново правило е необходимо като цяло и дали прилагането му не трябва да бъде следено от местен регулатор, а не от самата нея.

Освен това споразумението дава официална политическа тежест на развитието на по-тесни международни търговски сделки между ЕС и страни като Япония, Индия или пък САЩ по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP).

Правителството заяви, че британските компании ще спечелят от много по-тесни търговски сделки с огромните развиващи се икономики, намалявайки зависимостта си от търговските партньори на ЕС, които в момента формират до половината от износа на Обединеното кралство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още