IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Преговорите за мястото на Великобритания в ЕС продължават и в петък

Според Доналд Туск е постигнат "известен напредък" през първия ден на срещата на високо равнище, но "все още има много за правене"

10:22 | 19.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Преговорите по реформите за запазване на Обединеното кралство в Европейския съюз (ЕС) продължиха в ранните часове на деня, след като от Даунинг Стрийт заявиха, че „има наистина сериозна работа за вършене“, съобщава ВВС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че е бил постигнат „известен напредък“ през първия ден на срещата на високо равнище в Брюксел, но „все още има много за правене“.

Той започна серия от срещи с Дейвид Камерън и други лидери в ранните часове на деня, като официалните разговори ще стартират отново по-късно.

Твърденията са, че разделенията по предложената сделка за Обединеното кралство са по-дълбоки от очакваното.

През втория ден Камерън ще търси начин да приключи желаната сделка преди референдума на Острова за оставането на страната в Европейския съюз.

Според Ройтерс германският канцлер Ангела Меркел е заявила, че е „станало ясно, че споразумението няма да бъде лесно за много [страни], но волята за него съществува“.

Първата сесия на Европейския съвет приключи в четвъртък без споразумение по няколко въпроса. Според източник от ЕС макар че с „интензивен и конструктивен“ дебат всички страни са потвърдили желанието си Обединеното кралство да остане в съюза, някои все пак са изразили определени опасения.

„Очаквахме това“, казва източникът от ЕС. „Но честно казано, се надявахме, че някои от тях ще бъдат по-малко критично настроени“.

Кореспондентът на ВВС Европа Крис Морис казва: „Ден втори на тази среща изгрява с множество проблеми. Дипломатите на няколко страни казват, че разделенията по предложената сделка с Обединеното кралство са по-дълбоки от очакваното“.

Той добавя, че сделка все пак може да бъде постигната, но „аргументацията може да се проточи през целия ден“.

Според източник от ЕС има пет ключови проблемни области по споразумението, като сред тях са как обвързващите договори на ЕС ще бъдат коригирани, за да отразят промените, колко дълго страна членка може да налага ограничения по работните обезщетения за мигрантите, дали могат да бъдат налагани ограничения върху детските помощи със задна дата и др.

Късно в четвъртък източник от Даунинг Стрийт заяви: „Ще сключим споразумение на тази среща, само ако постигнем реален напредък след мястото, на което бяхме в 8:30 тази вечер. Ако това не се случи, няма да имаме споразумение“.

Според политическия редактор на ВВС Лора Кунсберг не е ясно дали песимистичното настроение е „театралничене на срещата на високо равнище или истинско разочарование“ от липсата на прогрес.

В Twitter тя добавя: „Понякога това, което политиците обичат най-много, е да сграбчат обратно победата от хватката на загубата“.

По-рано високопоставени представители на ЕС изразиха по-оптимистично настроение за сделката, като председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че се чувства „доста уверен“ за срещата на Съвета, а Туск сподели, че срещата е съдбовна.

При пристигането си в четвъртък Камерън каза: „Ще се боря за Великобритания. Ако можем да постигнем добра сделка, ще я приема. Но няма да приема сделка, която не отговаря на нуждите ни“.

Евроскептичните критици на британския премиер определиха процеса като фиктивен, заявявайки, че дори ако реформите бъдат договорени, те няма да позволяват на Обединеното кралство да блокира нежелани закони на ЕС или да влияе на мащаба на миграцията в ЕС.

Лидерът на британската Партия на независимостта Найджъл Фарадж заяви, че очаква Камерън да се върне със сделка от Брюксел, тъй като останалите лидери ще признаят колко „неловко“ ще бъде за него да се върне с празни ръце.

Той обаче добави: „Той не поиска [от ЕС] да получим обратно върховенство на нашия парламент, не поиска да можем да контролираме отново границите си, не поиска да намалим огромните дневни такси, които плащаме. Ще ни бъде позволено – след като дойде тук като Оливър Туист и като просяк помоли за отстъпки, да контролираме помощите за мигрантите в период до четири години. Като британец намирам това за ужасно срамно“.

Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви, че партията му ще води кампания Великобритания да остане в ЕС, но все пак определи преговорите на Камерън като „театрално шоу, създадено да умиротвори противниците му в Консервативната партия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 08.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
Дано се махнат от ЕС "гордите" британци от ЕС... Троянския кон на Европа!!!Па да си ядат социалните помощи за имигрантите сами, колкото си искат. Тогава ще им остане само едно, да станат 51 щат на САЩ, след Хавай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още