IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси изпратиха деня със смесени настроения

Натискът върху цените на петрола се засилва

19:31 | 18.02.16 г. 2
Европейските борси изпратиха деня със смесени настроения

Европейските пазари приключиха сесията със смесени настроения. Оптимизмът от добрите финансови отчети не успя да компенсира турбуленцията при суровините и представянето на щатските борси, съобщава CNBC.

Регионалният Europe Stocks 600 се повиши с 0,8% до 331,57 пункта, след като няколко пъти преминава от зеления в червения сектор. В Германия DAX 30 се повиши с 0,93% до 9 464 пункта, във Великобритания FTSE 100 изтри 0,97% до 5 972 пункта, а във Франция CAC 40 добави 0,15% до 4 240 пункта.

Първоначалният ръст на цената на петрола даде тласък на доверието на пазарните участници, след като Иран обяви, че подкрепя “таван” на добивите с цел стабилизиране на цените на черното злато. Това обаче се оказа, че не е ангажимент за ограничаване на добивите на ислямската република.

Натискът върху цените на суровината се засили, след като стана ясно, че запасите от суров петрол на САЩ са се увеличили с 2,1 млн. барела през миналата седмица. Така брентът се колебаеше около малко над 34 долара за барел, а лекият американски суров петрол поевтиня под 31 долара.

Акциите на компаниите от петролния сектор поевтиняха средно с близо процент, като само книжата на Seadrill и Total отбелязаха ръстове.

Заради спада на цените на металите под натиск са и акциите на производителите на суровини. Със силни понижения на пазарната оценка приключи сесията за Glencore и Rio Tinto. Ръстът на цените на златото и среброто обаче подкрепиха книжата на Fresnillo и Randgold Resources.

Anglo American изтри 7,7 на сто от пазарната си оценка, след като кредитният рейтинг на компанията беше намален до “боклук” от Standard & Poor's. Другите две водещи световни рейтингови агенции - Fitch Ratings и Moody's, също понижиха оценките си за миннодобивния гигант през тази седмица.

Акциите на Accor поскъпнаха с малко под 3 на сто заради добрия отчет на групата. Пазарната оценка на Air France-KLM се повиши с почти 11 на сто също заради по-добрите от очакваното финансови резултати за 2015 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
tetris12
преди 8 години
Не се кахъри толкова, те не са казали че ще свият производството, а че може да го замразят. Може да видим и още по-ниски цени на петрола, това няма да се отрази добре на DAX обаче (и на останалите индекси).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още