IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси не намериха единна посока

Повечето от тях приключиха деня на червено, само FTSE записа ръст от 0,6%

19:37 | 16.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

По-голямата част от европейските индекси завършиха търговията във вторник на червена територия на фона на спада в цените на суровините и смесените новини, свързани с финансови резултати на компаниите, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 записа спад от 0,4%. Лондонският FTSE приключи деня с 0,6% ръст, а френският CAC спадна с 0,1%. От своя страна германският DAX се сви с 0,8%, след като Индексът на Центъра за европейски икономически изследвания (ZEW) се понижи от 10,2 пункта през януари до един пункт през февруари.

Цените на петрола не успяха да се задържат на повърхността в края на търговията, въпреки че петролът сорт Брен записа 6% ръст по време на сутрешната сесия. Цените бяха подложени на натиск, след като някои от водещите световни производителки на петрол, включително Саудитска Арабия и няколко ключови членове на ОПЕК, попариха надеждите за потенциално съкращаване на доставките.

Русия, Саудитска Арабия, Катар и Венецуела са се договорили за замразяване на добива на петрол на нивото от 11 януари. Иран добави масло в огъня, заявявайки, че няма да се откаже от своя дял от пазара. В резултат от всичко това цените на петрола, които бяха поели нагоре, се потопиха и излязоха на червена територия. Петролът сорт Брент отбеляза спад от 3% до 32,32 долара за барел, а американският суров петрол се търгуваше в края на деня за 20 долара за барел.

Европейските пазари записаха ръстове в началото на сесията, след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги намекна за допълнително облекчаване на паричната политика. В понеделник той обяви, че ЕЦБ е "готова да изпълни своята роля" да направи "еврозоната по-устойчива", намеквайки, че се задават нови мерки за стимули.

Същевременно продължава сезонът на отчетите. Френската енергийна компания EDF обяви, че нетната ѝ печалба е спаднала с 68% през 2015 г. Фирмата намали дивидента си от 1,25 евро до 1,10 евро, но въпреки това акциите ѝ скочиха с 9,5%.

Междувременно телекомуникационната компания Orange отчете 0,1% спад на приходите си през 2015 г. и обяви, че преговорите за придобиването на телекоуникационното подразделение на конкурента ѝ Bouygues ще отнемат "поне няколко седмици преди да бъде взето някакво решение". Акциите на Orange почти не промениха цената си днес, докато тези на Bouygues се потопиха с повече от 1%.

Банките останаха във фокуса на инвеститорите, като Standard Chartered се представи най-зле, отбелязвайки спад от над 5%. Commerzbank и Credit Suisse също понесоха тежки загуби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още