IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Зелен старт на седмицата за европейските борси

Изказването на Марио Драги и възстановяването на банките и суровините подкрепиха борсите

19:15 | 15.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските борси приключиха на зелено в понеделник след коментарите на председателя на Европейската централна банка Марио Драги и възстановяването на банките и суровините, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс STOXX 600 приключи деня с 3,1% нагоре. Лондонският индекс FTSE 100 също завърши с ръст от 2,1%, а френският САС – с около 3%. Германският DAX също отбеляза повишение от 2,7%.

Инвеститорите следяха внимателно председателя на ЕЦБ Марио Драги в понеделник заради изказването му пред Европейския парламент. В него Драги заяви, че централната банка е готова да облекчи политиката през март, ако волатилността на пазарите или влиянието на ниските цени на енергията се отразят негативно на инфлационните очаквания.

Щатските борси са затворени в понеделник заради национални празници, поради което всички погледи са насочени към Европа и Азия. Макар че повечето азиатски борси завършиха на зелено в понеделник, китайските Shenzhen Composite и Shanghai Composite затвориха с леки спадове.

В сектора на суровините цените на петрола се повишиха заради спекулациите, че ОПЕК са се договорили да намалят производството си, за да ограничат свръхзасищането. Цената на петрола сорт Брент бе около 33,60 долара, а на американския суров петрол се вдигна с 1% до малко под 30 долара за барел.

Секторът на основните ресурси бе на фокус в понеделник, като медта и никелът отбелязаха ръстове заради надеждите, че паричните власти на Китай може да приложат допълнително политики за облекчаване. ArcelorMittal и Glencore отбелязаха сериозни печалби.

Anglo American също се търгуваше със значително повишение, въпреки че анализаторите очакват разочароващ доклад за годишната печалба във вторник на фона на ниските цени на металите.

Световният банков гигант HSBC реши да запази централата си в Обединеното кралство, след като обмисляше преместването ѝ в Хонконг, в очакване на референдума, който трябва да реши дали Великобритания да остане в Европейския съюз. Акциите на банката се търгуваха на зелено.

Френският седмичник Le Journal du Dimanche пък съобщи, че телекомуникационната група Orange може да предложи придобиване на конкурента си Bouygues още във вторник, поради което акциите и на двете компании поскъпнаха съответно с 4% и 6%. Това насърчи и акциите на френската Numericable-SFR, които скочиха с 8%.

Европейските банки продължиха да са във фокуса на инвеститорите, след като секторът премина през волатилна седмица. Италианските банки Banco Popolare и Banca Monte dei Paschi di Siena – които напоследък са под натиск заради опасения по портфейла им с лоши заеми, отбелязаха ръст от по над 7%.

Credit Suisse и Societe Generale бяха сред най-големите печеливши. Анализаторите казват, че голяма част от движението на цените се дължи на инвеститори, купуващи потъващите в сектора. Италианските банки обаче отчетоха ръстове след новините, че Европейската централна банка води преговори за закупуването на италиански лоши банкови заеми като част от програмата ѝ за изкупуване на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:43 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още