IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Германия може засега да си позволи бежанците

Централната банка актуализира прогнозата си за ръста на потребителските цени в страната до едва 0,25%

17:57 | 15.02.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Йенс Вайдман.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Поне засега във финансов аспект Германия може да си позволи високите разходи за бежанската криза, показва анализ на германската централна банка Бундесбанк. Заради доброто изходно положение в момента имало достатъчно пространство за реакция, без да се нарушават правилата за бюджетен дефицит, пишат централните банкери в публикувания в понеделник месечен доклад.

Въпреки това обаче дългосрочните бюджетни рискове все още са трудни за преценка. Така например обемът на разходите щял да зависи значително от политическите решения, като например имиграционните мерки в Германия, разпределението на квотите на имигрантите в ЕС и борбата с причините за бягството. Ето защо Бундесбанк препоръчва на политиците през следващите години да възстановяват сега ползвания финансов буфер и да планират бюджет с излишъци. 

Според първоначалните данни Германия – тоест федералните власти, провинциите, местните власти и социално осигурителните каси, са успели през 2015 г. да осъществят увеличение от 0,5% на брутния вътрешен продукт (БВП). За тази година Бундесбанк очаква балансиран бюджет, не на последно място защото разходите ще растат заради бежанската криза.

Централната банка предупреждава политиците да не се отказват от целта за постигане на балансиран солиден бюджет. „Публичните финанси може да бъдат така приети, че да са по-устойчиви на бъдещи увеличения на лихвените проценти и по-добре подготвени за неочаквани нови предизвикателства", предупреждават централните банкери.

Предвид силния спад на цените на петрола икономистите на централната банка актуализираха в последния си доклад прогнозата си за развитието на потребителските цени в Германия. Според Бундесбанк през 2016 г. т. нар. хармонизиран индекс, който се използва при сравнението на стойностите в други европейски държави, ще бъде едва 0,25%.

В декемврийската си прогноза икономистите очакваха ръст на индекса до 1,1 на сто. „Промяната е заради значително по-силното негативно влияние на енергийния компонент, който ще се отрази още по-негативно, отколкото през 2015 и 2009 г.“, пише в доклада. За идната година Бундесбанк очаква ръст на индекса до 1,75% спрямо 1,50% при предишния анализ. 

В доклада си германската централна банка разглежда и последните тенденции в глобалната икономика. Според Бундесбанк през последното тримесечие на 2015 г. световната икономика не успява да поддържа темпото на експанзия от лятото. Зад забавянето не се крие обаче широко икономическо понижение. Решаващ по-скоро е бил значително по-слабият растеж в Съединените щати.

В месечния си доклад авторите отбелязват, че тримесечните данни за икономическия растеж на САЩ са били обект на сравнително големи колебания. Напрегната била икономическата ситуация на зависимите от суровините икономики. Продължителният спад на цените на много суровини може да окаже допълнително бреме за глобалната икономика, предупреждава Бундесбанк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още