IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на Societe Generalе се сринаха сред разочароващи резултати

Книжата на френската банка изтриват над 12% в четвъртък, а от началото на годината спадът е 36%

15:11 | 11.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Кошмарен четвъртък преживява френската банка Societe Generalе, след като не успя да отговори на очакванията на анализаторите за четвъртото тримесечие. Печалбата в подразделението за инвестиционно банкиране се свива, а освен това банката заделя значителна сума за потенциални съдебни спорове. Вследствие на това книжата се сринаха в обедната сесия с 12,22 на сто*, като дъното за деня бе достигнато при спад от 14 на сто до 26,88 евро за брой, предава Bloomberg. От началото на годината спадът възлиза на над 36%. 

Нетната печалба се повишава до 656 млн. евро спрямо 549 млн. евро година по-рано, обяви втората по големина френска банка в Париж. Медианната прогноза на анкетирани от Bloomberg анализатори бе за печалба от 944 млн. евро.

Печалбата от продажбата на дялове във фонда Amundi SA от 147 млн. евро бе заличена от заделените за правни спорове 400 млн. евро. 

Ръководената от Фредерик Удеа банка сигнализира, че „ще ѝ бъде трудно да достигне поставената за годината цел за печалба за 2016 г. предвид съществуващия в момента насрещен вятър“. Под насрещни ветрове френската банка разбира рекордно ниските лихвени проценти, затягането на регулациите и нарастващата несигурност на пазарите. 

През миналата година Societe Generalе предприе редица мерки за намаляване на разходите. За разлика от германската Deutsche Bank AG и швейцарската Credit Suisse Group AG тя обаче не предприе сериозни орязвания на бизнеса си в инвестиционното банкиране.

Положителните финансови данни от четвъртото тримесечие на миналата година се дължат до голяма степен на търговското подразделение на банката, чието представяне успява да компенсира спада в инвестиционното ѝ банкиране, което претърпя загуби най-вече в Русия. В резултат на покачването в търсенето на кредити нетната печалба на търговското банкиране на Societe Generale достигна 315 млн. евро, нараствайки с 27% на годишна база.

Същевременно инвестиционното подразделение отчита намаление на приходите от 35% на годишна база до 275 млн. евро. В Русия, където Societe Generalе притежава най-големия частен кредитор „Россбанк“, банката регистрира загуба от 8 млн. евро.

Капиталът от първи ред на Societe Generalе се е покачил с 0,4 процентни пункта към края на миналата година, достигайки 10,9% от активите на банката. Целта на банката е през следващите три години той да нарасне с нови 0,5 процентни пункта.

Кредиторът ще увеличи дивидента си за 2015 г. с 67% до 2 евро за акция, което бе очаквано от анализаторите. 

*Към 14.50 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
Само така ... разплитането на чорапа - започва!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Бате Пешо
преди 8 години
Акциите на Сосиете женерал са малко по луксозна тоалетна хартия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Repoman
преди 8 години
Нищо неочаквано, време беше за корекция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още