IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ренци: ЕС прилича на оркестъра на "Титаник"

Ние можем да променим този погрешен бюрократичен подход, твърди италианският премиер

18:19 | 10.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Матео Ренци отправи яростна критика към Европейската комисия. В публикувано в сряда интервю за Bloomberg Ренци сравни ЕС с оркестъра на „Титаник".

„Европейският съюз прилича на оркестъра на „Титаник", който свиреше до последно на палубата, докато корабът потъваше в Атлантическия океан“, заяви пред агенцията италианският премиер. 

„ЕС е като оркестърът, свирещ на "Титаник". Днес в Италия ние извършихме реформи и можем да кажем на нашите европейски партньори: Приятели, ние можем да променим този погрешен бюрократичен подход“, каза Ренци.

По отношение на приетите от правителството му реформи Ренци заяви, че Италия има водеща роля в промяната на бъдещето на ЕС. Интервюто бе публикувано един ден след неформалната среща на външните министри на страните, учредители на ЕС, в Рим.

След срещата министрите все пак назоваха ЕС „най-добрия отговор на сегашните предизвикателства“. Същевременно те считат, че Европа трябва да се развива на две скорости. „ЕС разрешава различни пътища на интеграция“, се казва в декларацията им. 

Не за първи път италианският премиер прави хаплив коментар за ЕС, който според него е в смъртна опасност, ако не се реформира спешно.

Отношенията между Ренци и ЕК се влошиха през последните седмици заради настояването на италианското правителство да получи повече бюджетна гъвкавост, за да стимулира все още крехкия растеж на италианската икономика.

41-годишният Ренци води борба срещу Европа на технократите и срещу глупавите, според него, мерки за строги икономии. Той критикува също така и френско-германския тандем, който смята за неефикасен и недостатъчен, за да урежда кризите, разтърсващи ЕС. Рим отказва да плати вноската си в европейския фонд за финансиране на борбата срещу бежанската криза, докато не бъде постигнато облекчаване на бюджетните правила в Пакта за стабилност.

Междувременно и в Италия евроскептицизмът се засилва все повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
Тава е
преди 8 години
Мечтата на ФЕД се сбъдва. Ще останат а само Русия и Китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Тава е
преди 8 години
Да, ако ги няма АЛЧНИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
За строгите икономии съм съгласен ,че са грешка но не знам как смятат да има растеж и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Ето лихвата в ЕС по държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.html Италия - 3,52% лихва по 2,154трлн. дълг = 75млрд. а бюдж.дефицит е 46 млрд. - казано просто намалят се до 0,1% лихвите с прогресивен данък и няма дефицит ,и ще останат пари които се инвестират в точно определени неща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Ренци обаче на казва, как смята да промени този "бюрократичен подход". Ако тръгнеш да го променяш ще трябва да ликвидираш всички европейски институции, защото те просто не функционират. А това ще сложи край на унификацията и централизацията и ще убие европейската мечта. И в двата случая краят на ЕС приближава и е неизбежен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още