IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските фондови борси не намериха посоката

Един от най-челившите сектори днес е на петролните компании, въпреки разочароващи финансови отчети

19:20 | 04.02.16 г. 5
Европейските фондови борси не намериха посоката

Разнопосочно движение записаха основните индекси на фондовите пазари в Европа под влияние на волатилна търговия с книжата на минните компании, случващото се на петролните пазари и притесненията за развитието на глобалната икономика.

Стойността на долара продължава да е под натиска на очакванията, че по-слабите от прогнозираното данни за САЩ в крайна сметка ще откажат Федералния резерв да пристъпи към увеличаване на лихвата през март. Това от своя страна подкрепи цените на петрола. Допълнително влияние на петролните пазари оказаха и спекулациите, че някои от членовете на ОПЕК вече обмислят мерки за намаляване на добива.

Така цената на лекия суров петрол се повиши с малко над 1% и достигна ниво от 32,63 долара за барел. Европейският Brent се търгуваше за малко над 35 долара за барел.

На този фон паневропейският Stoxx Europe 600 финишира с понижение на стойността до ниво от 328,78 пункта. Смесено беше представянето на компаниите от различните сектори, част от индекса, отбелязва CNBC

На червена територия приключи и DAX. Водещият индекс на Франкфуртската фондова борса достигна до ниво от 9 393,36 пункта, което представлява спад от 0,44%. На представянето на индекса натежа Daimler, чиито акции поевтиняха с над 3% до цена от 60,94 евро за брой, въпреки че съобщи за успешна 2015 година.

Редица важни финансови отчети пък бяха приветствани от търговците и това доведе до ръст на САС 40 и FTSE 100. Френският индекс отчете ръст от 0,04% до 4 228,53 пункта. Водещият индекс на Лондонската фондова борса - FTSE 100, пък достигна до 5 898,76 пункта, което представлява увеличение от 1,06 на сто.

Един от най-печелившите днес беше секторът на петролните компании, въпреки разочароващи финансови отчети. Shell съобщи за спад на печалбата си с 87%, но добави малко над 6% към цената на акциите си, а търговията се извършваше при цена от 1 525,50 пенса за брой.

С почти 10% пък поскъпнаха книжата на Statoil, а цената им достигна до 119 норвежки крони за брой, докато петролната компания съобщаваше за задълбочаване на нетната си загуба през 2015 година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Colossus
преди 8 години
1525,50 пенса е друга работа вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Colossus
преди 8 години
Какви са тия 1525 паунда за Shell бре,вчера затвориха на около 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
Инвеститорите пренасочват капиталите. За миналата година в Австрия припокупка на недвижим имот, 38% не са имали нужда от кредит!!! Продават си акциите и си купуват друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 8 години
че кога печалбата или дивидента е била фактор за покупка на акции ? обикновенна спекула, както винаги е било
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още