IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европейските индекси се оцветиха в червено

Опасенията на инвеститорите са свързани с цените на петрола

19:53 | 02.02.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейските индекси записаха големи спадове във вторник, на фона на притесненията, свързани с цените на петрола, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се сви с 2%, като всички сектори в него завършиха търговията на червена територия.

Лондонският FTSE 100 спадна с 2,3%, а френският CAC отписа 2,5%. Германският DAX пък приключи търговията с 1,8% надолу.

Цените на пазара на петрол останаха променливи и днес, на фона на надеждите за сделка между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и страните, които не са в нея, за намаляване на производството. Същевременно растат опасенията за пренасищане на световното предлагане на петрол. Брентът днес достигна цена от 33,08 долара, докато американският суров петрол достигна 30,44 долара.

Във връзка с тези опасения акциите на петролните и газовите компании бяха засегнати. Tullow Oil, Shell и Total записаха големи спадове от 4% и повече. Секторът се оказа най-зле представилият се днес, след като пое с повече от 5% надолу. Книжата на минните компании също се оказаха под натиск заради слабите цени на петрола. Anglo American завърши днешната търговия със спад от близо 8 на сто.

Междувременно продължава сезонът на отчетите, като петролният гигант BP отчете годишна загуба от 6,5 млрд. долара за 2015 г. Това е най-лошото ѝ представяне от 20 години насам и идва на фона на ниските цени на петрола. Резултатите доведоха до спад от 8,7% на цената на акциите на компанията.

Междувременно швейцарската банка UBS отчете скок със 79% на нетната си печалба за 2015 г., надминавайки прогнозите на анализаторите. Въпреки това тя предупреди за нестабилността на пазарите, ниските лихвени проценти и силния швейцарски франк, които ще продължат да бъдат предизвикателства през тази година. Предупреждението изпрати акциите с 6,8% надолу по време на търговията.

От своя страна Danske Bank завърши деня с 4% ръст в цената на книжата си, след като обяви резултати за четвъртото тримесечие, които надминаха очакванията, и разкри, че планира да стартира програма за обратно изкупуване на акции за 1,3 млрд. долара.

Австрийската Raiffeisen Bank обяви предварителна консолидирана печалба за 2015 г. в размер на 383 млн. евро, а акциите ѝ завършиха търговията със скок от близо 5 на сто.

Британската верига супермаркети Sainsbury’s разкри, че ще придобие Home Retail, собственикът на Argos, за 1,3 млрд. паунда (1,87 млрд. долара). Акциите на Sainsbury днес отбелязаха скок с повече от 2%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Като цяло, икономиката на Китай поддържа стабилен растеж, благодарение да агресивните политически стъпки, предприети от органите.Китай има фронт за предприемане на допълнителни монетарни и фискални мерки за стимулиране на пазарите, които реагират, донякъде непропорционално на страховете от забавяне.Ситуацията е силно преувеличена.Председателя на BoJ: Пазарите реагират, донякъде непропорционално на страховете от Китай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още