IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е готова с мащабен план срещу финансирането на тероризма

Мерките обхващат и платформите на виртуалните валути, както и търговията с предмети с културна стойност

18:23 | 02.02.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕК е готова с мащабен план срещу финансирането на тероризма

Европейската комисия е разработила мащабен план срещу финансиране на тероризма, съобщиха от Комисията. Мерките в него са насочени в две основни направления – проследяване на терористите чрез движението на парични средства, както и прекъсването на източниците за финансиране, използвани от терористичните организации.

От ЕК посочват, че терористите са въвлечени в редица законни и незаконни дейности, чрез които финансират своята дейност. Проследяването на тези потоци може да помогне за разкриването на терористични мрежи.

В тази връзка до второто тримесечие на 2016 г. в Брюксел ще бъдат разработени законодателни промени, които да предвидят задължителни проверки на финансовите потоци от високорискови трети страни. Това са държавите със стратегически слабости в националната уредба за борба с прането на пари и финансирането на тероризма.

Допълнително ще бъде разширен обхватът на информацията, до която имат достъп звената за финансово разузнаване на ЕС. Така експертите ще могат да получат бърз достъп до информация за притежателите на банкови сметки.

За да се предотврати злоупотребата с виртуалните валути с цел изпиране на пари и финансиране на тероризма, Комисията предлага платформите за техния обмен да бъдат включени в приложното поле на Директивата относно борбата с изпирането на пари.

По този начин тези платформи ще трябва да прилагат мерки за комплексна проверка на клиента при обмена на виртуални за реални валути, като така се слага край на анонимността при подобен обмен.

От ЕК посочват още, че един от начините за финансиране на терористична дейност е незаконната търговия с предмети с културна стойност, дива флора и фауна. По тази причина Европейската служба за външна дейност ще предоставя техническа помощ на държавите от Близкия изток и Северна Африка за борба с трафика с предмети с културна стойност.

Допълнително през 2017 г. Комисията ще представи законодателно предложение за укрепване на правомощията на митническите органи с цел противодействие на финансирането на тероризма по линия на търговията със стоки, например чрез борба с незаконните печалби от прикриване на търговски сделки, неверни данни за стойността на стоките и фиктивни фактури. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още