IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Либералите в ЕП настояват за спешни цивилни сили за справяне с бежанската криза

Външните граници на ЕС са общи граници, заяви председателят на АЛДЕ Ги Верховстад

14:09 | 02.02.16 г. 1
<p>
	Ги Верховстад. <em>Снимка: АЛДЕ</em></p>

Ги Верховстад. Снимка: АЛДЕ

Създаване на Сили за спешна реакция при бежанската вълна (Rapid refugee emergency force), които да охраняват външните граници на Европейския съюз; ново разпределение на 3-те милиарда евро помощ за Турция и разграничаване между търсещи убежище и икономически мигранти.

Това са част от предложенията на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) за справяне с бежанската криза в Европа, представени от председателя на групата Ги Верховстад по време на брифинг в Европарламента в Страсбург.

„Бежанският проблем е една каша заради липсата на европейски подход“, каза Верховстад. По думите му ако не се предприемат спешни решения, през следващите няколко седмици Шенген ще се срине.

Затова либералите в Европарламента предлагат пътна карта от няколко точки за справяне с кризата.

Според тях ключова мярка трябва да е създаването на Силите за спешна реакция, което може да се случи по силата на член 78.3 от договора на ЕС. Той позволява на Европейския съвет да предприеме спешни действия при огромен приток на имигранти.

Първата задача на специалните сили е да овладеят хаоса на границата между Турция и Гърция, да спрат притока по т.нар. Балкански маршрут през Македония и Сърбия, да подобрят условията в бежанските лагери в Турция и ЕС. На следващ етап част от силите трябва да бъдат изпратени и в други ключови райони, откъдето минават много хора, търсещи убежище.

Либералите възнамеряват да задвижат ускорения процес още на 18 февруари, когато е срещата на върха на ЕС. „Ако трябва да се чака приключването на сегашния законодателен процес, вече ще бъде прекалено късно“, посочи лидерът на групата на АЛДЕ. Според него тези спешни сили трябва да наброяват 2000 души и щом са създадени и започнат да действат, ще бъдат слети с Европейската гранична и брегова охрана.

Те трябва да бъдат под контрола на ресорен еврокомисар и да бъдат съставени от цивилни служители на съответните национални министерства и на Еврокомисията, предлагат либералите. „Която държава не се съгласи да участва, трябва да напусне Шенген“, каза Верховстад. „Външните граници на ЕС са общи граници“, допълни той.

Втората ключова точка от предложението на либералите е използването на 3-те милиарда евро, предназначени за Турция, по друг начин. Според тях сделката с Анкара не е довела до намаляване на бежанския поток, а ЕС е бил поставен в уязвима позиция, в която може да бъде рекетиран.

2 милиарда евро трябва да се използват за пряка финансова помощ за бежанците: храна, дрехи, продукти от първа необходимост, а останалият 1 милиард евро трябва да се предостави на Върховния комисариат по бежанците на ООН (ВКБООН), като с тези средства може да се подобри инфраструктурата в бежанските лагери, призовават от АЛДЕ. Според тях чрез пряката финансова помощ ще се намали мотивацията на бежанците да предприемат опасни пътувания към Европа.

Останалите предложения на либералите включват разграничаване между търсещи убежище и икономически мигранти; европейски мирен план за кризата в Сирия, както и последващ план „Маршал“ за възстановяване на пострадалите райони, където бежанците да се върнат; замяна на Дъблинското споразумение с нова единна Европейска процедура за предоставяне на убежище; подобрение на центровете за приемане на бежанци, управлявани от европейските спешни сили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
albobo76
преди 8 години
Интересното е че нищо не се споменава за България. Бежанския поток някак си много странно ни заобикаля, а ние сме на най-прекия път от Ориента за Европа. Кой ще ми обясни този факт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още