IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Над 10 хил. деца мигранти се смятат за изчезнали в Европа

Европол се опасява, че много от тях са експлоатирани от организираната престъпност

18:08 | 31.01.16 г. 6
<p>
	Сирийски деца в бежански лагер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сирийски деца в бежански лагер. Снимка: Ройтерс

Над 10 000 деца мигранти без възрастен придружител са в неизвестност в Европа в последните година и половина - две, сочат данни на Европол. Полицейската агенция се опасява, че много от тях биват експлоатирани, главно сексуално, от организираната престъпност, предаде Франс прес.

Цифрите, огласени в интернет от британския седмичник Observer, бяха потвърдени днес пред АФП от пресслужбата на Европол.

Според Браян Доналд - представител на Европол, цитиран от Observer - посочената цифра засяга децата, които са изчезнали безследно, след като са били регистрирани от европейските власти. Около половината от тях са изчезнали в Италия.

Имаме основание да смятаме, че става въпрос за общо повече от 10 000 деца. Не всички те обаче са експлоатирани с престъпна цел. Някои са се събрали със семействата си, но не знаем къде са, какво правят и с кого, обясни пред изданието Доналд.

Говорител на Европол каза за АФП, че данните се базират на информация, предоставена от европейските страни или на обществено достъпна информация, например в интернет.

През 2015 г. в Европа пристигнаха около един милион мигранти, като 27 процента от тях са деца, припомня Observer.

"Не всички са без придружител, но имаме доказателства, че голяма част от тях може и да са", казва Доналд.

Той отбеляза, че мигрантите са обект на сложна общоевропейска "престъпна инфраструктура", която ги използва за различни цели. В Германия и Унгария са били задържани множество престъпници, заловени да експлоатират мигранти.

Престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора, насочиха вниманието си към нелегалните мигранти, като ги превръщат в роби или ги ползват за дейности, свързани със секс търговията, допълни Доналд.

Британското правителство обяви в четвъртък, че ще приема деца бежанци, разделени със семействата си в резултат на конфликтите в Сирия и други страни.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
Добре доши органи в европа това имаха на предвид когато слагаха лозунгите европеиците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
колегите са прави и аз мисля, че е време да се вкарат биологични вешества в перилните препарати ...... а сега материял има доста ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 4
khao
преди 8 години
а как са се оказали тези деца в Европа без възрастен придружител ? ... сикате да ми кажете че сами са дошли с по 5-6 хиляди евро в джоба зада плащат на каналджии ....прах в очите ли ни хвърляте, кво се опитвате да направите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още