IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Aзиатската борсова еуфория се прехвърли в Европа *

Според анализатори ръстовете на Стария континент се дължат до голяма степен на изненадващото решение на Японската централна банка

13:05 | 29.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Aзиатската борсова еуфория се прехвърли в Европа *

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха силно в началото на сесията, предаде AFP.
Франкфуртският DAX прибави 1,38 на сто до 9772,58 пункта благодарение на поскъпването на петрола, след като снощи изгуби над 2 процента.

В Париж САС 40 нарасна с 1,4 на сто до 4366,94 пункта при търговски обмен от 385 милиона евро, следвайки покачването на азиатските и на другите европейски фондови борси след решението на японската централна банка да въведе отрицателна лихва.

В Лондон FTSE-100 се повиши със 75,08 пункта или 1,27 на сто до 6006,86 пункта. 

Според анализатори ръстовете в Европа се дължат до голяма степен на изненадващото решение на Японската централна банка да въведе отрицателни лихви за първи път в историята си в опит да съживи растежа na третата най-голяма икономика в света. Bank of Japan ще прилага ставка от -0,1% върху свръхрезервите на финансовите институции от 16 февруари.

Пазарите очакват порция новини отвъд Океана. В САЩ ще бъдат публикувани предварителни данни за брутния вътрешен продукт за четвъртото тримесечие на 2015 г. освен това ще бъдат обявени данните за потребителското доверие на университета Мичиган и важният индекс PMI на промишлената активност в региона на Чикаго.

На корпоративния фронт ще е спокойно. Сред концерните в Dax внимание ще привлече Thyssen Kruppр, който ще има Общо събрание на акционерите си. Интересни за инвеститорите са и отчетите на Sony и Honda.

*Актуално към 13.00 часа


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още