IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските борси приключиха сесията със спад

Картината на пазарите подсказва, че 2016 г. вероятно ще е по-волатилна, отколкото се очакваше

19:30 | 28.01.16 г. 1
Европейските борси приключиха сесията със спад

Водещите европейски пазари приключиха със спад днешната сесия и се отправят към най-лошия си януари от 2008 г., пише MarketWatch. Картината на фондовите борси подсказва, че 2016 г. вероятно ще е по-волатилна, отколкото се очакваше поне допреди месец-два, допълва изданието.

Регионалният Stoxx Europe 600 се понижи с 1,6% в края на търговията, след като през цялата сесия се колебаеше между зелената и червената територия. От началото на месеца индексът е изгубил 8,5%, което е най-сериозният спад от януари 2008 г., отбелязва изданието.

В Германия DAX 30 се понижи с 2,44% до 9 640 пункта, във Великобритания FTSE 100 се понижи с 0,97% до 5 932 пункта, а във Франця CAC 40 отписа 1,33% до 4 322 пункта.

“Януари е добър отправен пункт за някои от рисковете, пред които можем да се изправим през тази година, и ако тези рискове не бъдат адресирани, като например китайската валута, цените на петрола, политиката на Фед, това вероятно ще е доста добър индикатор какво бихме могли да очакваме до края на годината”, коментира Джаспър Лоулър, пазарен анализатор в CMC market.

Месецът започна с неочаквана волатилност в Китай, където търговията на пазарите прекъсна още в първия ден заради достигнатия максимален праг на спад на водещия индекс.

Същевременно цените на петрола паднаха до 13-годишно дъно заради подготовката на Иран да излезе на и без това блокирания от свръхпредлагане пазар. Тези фактори, в комбинация с решението на Федералния резерв на САЩ да започне да затяга паричната си политика, бяха достатъчни, за да заличат всякакви надежди за позитивен старт на годината.

Регионалният Stoxx Europe 600 и германският DAX 30 отчетоха най-лошата си първа седмица от годината изобщо, а френският и британският водещ индекс – най-тежкия годишен старт от 2000 г. насам.

С приближаването на 2016 г. инвестиционните банки бяха като цяло положително настроени за перспективите пред европейските акции и ги определиха като един от най-добрите инвестиционни залози. Консенсусната прогноза за ръст на регионалния индекс през тази година е около 12 на сто, отбелязва изданието. Това означава обаче, че индексът трябва да нарасне с 22% от сегашните си нива, за да оправдае очакванията, а според анализатори това е нереалистично.

Експерти посочват, че европейските пазари ще продължат да реагират на настроенията в САЩ и Китай, а евентуални моменти на възстановяване трябва да се използват с цел намаляване на експозициите към акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още