IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Евтиният петрол стимулира потреблението в Германия

Централната банка е уверена, че страната продължава да се възстановява и че индустрията скоро ще навакса

17:47 | 25.01.16 г. 1
<p>
	Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман. Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки глобалната несигурност германската икономика продължава да се възстановява. Една от причините за това са ниските цени на петрола, които до голяма степен насърчават потреблението във федералната република, пише германската централна банка Бундесбанк в месечния си доклад, цитиран от телевизия n-tv.

Според регулатора тази година темпът на възстановяване ще се ускори. Експертите очакват при задържащи се ниски цени на петрола търсенето да се увеличи.

Бундесбанк очаква икономическият растеж през 2016 г. да бъде 1,8%. Според федералната статистическа служба ръстът през 2015 г. е 1,7 на сто, като стабилното повишение се дължи на ръста в потреблението. Германците нямат необходимост да спестяват и вместо това, заради ниските цени на енергията, харчат парите си в други сфери.

Освен потреблението ръст отчита и жилищното строителство. Заради повишените поръчки в страната и извън нея Бундесбанк изразява надежда, че и индустрията ще навакса в скоро време.

„Като цяло икономиката през последното тримесечие на 2015 г. се разширява със солиден темп“, посочва банката. По предварителни данни на статистическата служба ръстът за периода октомври-декември е 0,25% спрямо предходното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 8 години
"Бундесбанк: Евтиният петрол стимулира потреблението в Германия"ТАКА Е ДНЕС, НО ТАКА ЛИ ЩЕ Е УТРЕ КОГАТО ЩЕ СЕ НАЛАГА ДА ПЛАЩАТЕ СЪС ЗЛАТО ЗА РУСКИТЕ ВЪГЛЕВОДОРОДИ, А НЕ КАКТО ДНЕС С ПЕЧАТАНИТЕ ОТ ВАС ХАРТИЙКИ ПРОДАВАЩИ СЕ В РУСИЯ КАТО ЦЕННИ КНИГИ ?Вашото щастие е за сметка на чуждо нещастие постигнато със спекулативни финансови игри и НЕОБЯВЕНА ВОЙНА срещу една държава която иската де унищожите!ДА , засега сте добре!Но утре? УТРЕ ЗАПОЧВА ОТ ДНЕС И ОТ ВНЕСЕНИТЕ В РУСКАТА ДУМА ДВА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА ДЕФОЛТ И ВЪВЕЖДАНЕ НА ЗЛАТОТО КАТО РАЗПЛАЩАТЕЛНО СРЕДСТВО В ТЪРГВИЯТА С РУСКИТЕ СУРОВИНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още