IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кьоре: Стимулиращата програма на ЕЦБ работи

Банката не се е отказала от целта си да повиши ниската инфлация в еврозоната, коментира членът на Изпълнителния съвет

17:29 | 22.01.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Кьоре: Стимулиращата програма на ЕЦБ работи

Стимулиращата програма на Европейската централна банка (ЕЦБ) работи, а банката не се е отказала от целта си да повиши ултраниската инфлация в еврозоната. Това коментира членът на Изпълнителния съвет на банката Беноа Кьоре в рамките на Световния икономически форум в Давос, цитиран от MarketWatch.

Коментарите му повтарят необичайно позитивния тон на пресконференцията на ЕЦБ от четвъртък, на която президентът на ЕЦБ Марио Драги каза, че банката е готова да помисли върху предоставянето на допълнителни парични стимули през март.

По време на дискусионен панел в рамките на икономическия форум в швейцарския курорт Кьоре каза, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации е „изключително ефективнa” по отношение намаляването на лихвите по кредитите в еврозоната.

„Не сме се отказали от целта за инфлацията от малко под 2%“, коментира още той. „Готови сме да преразгледаме курса на паричната си политика следващия месец.“

Кьоре каза, че в резултат на количествените улеснения „виждаме огромно подобрение на капиталовите и банкови пазари в еврозоната“.

Разходите за финансиране на компаниите са спаднали с 80 базисни пункта средно, като в Италия спадът е със 140 базисни пункта. „Ето защо програмата работи сред страните в блока“, добавя централният банкер.

Той увери, че ЕЦБ наблюдава евентуалните негативни странични ефекти от програмата си за изкупуване на активи. Според него „други политики“ също ще помогнат за избягването на подобни рискове, включително политиката по инвестиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Истината е, че "стимулиращата програма на Европейската централна банка работи" за отлагане ескалиране на катастрофална стопанска криза, ала (ако се запазва наличната сгрешена европейска парична система) при страдания с бъдещи завишени щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още