IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Турският милиардер Мустафа Коч е починал

Ръководените от него компании съставляват 18% от пазарната капитализация на водещия турски борсов индекс

16:07 | 21.01.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Мустафа Коч. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мустафа Коч. Снимка: Ройтерс

Един от най-известните предприемачи на Турция - Мустафа Коч, е починал вследствие на сърдечен инфаркт, стана ясно от изявление на говорител на American Hospital в Истанбул, цитиран от DPA. 55-годишният милиардер ръководеше концерн, който по изчисления на анализаторите генерира почти 10 на сто от турския икономически резултат. По данни на Световната банка турският брутен вътрешен продукт възлиза на около 798,4 млрд. долара, така че десетпроцентов дял е равен на почти 80 млрд. долара - два пъти повече от БВП на България. 

Затова и икономическото и общественото влияние на Коч е голямо. Пет от десетте най-големи компании в страната принадлежаха към империята му. От 2003 г. той лично е начело на консорциума си и отговаряше лично за съдбата на десетки хиляди турци. Компаниите на Коч съставляват и 18% от пазарната капитализация на водещия турски борсов индекс, става ясно от корпоративна презентация за инвеститорите. 

Според данни на Fortune Koc Holding, към която спадат 113 компании с 90 000 служителя и 14 000 дилъра, е 341-вата по големина компания в света и единствената турска компания в списъка Fortune 500.

Реакцията на пазарите не закъсня. Акциите на Koc Holding се сринаха след новината с до 3 на сто, а общият пазар загуби 1,3 на сто. Засега не е ясно дали Коч е успял приживе да се погрижи за наследник на империята си. 

Koc Holding е активна в редица браншове, като е собственик например на рафинерията Tupras, на автомобилните производители Ford Otosan и Tofas, както и на производителя на домакинска техника Arcelik. Koc е собственик и на хотела Divan Hotel, който през 2013 г. приемаше бягащите от полицейското насилие протестиращи срещу тогавашното правителство на премиера Ердоган. 

Тогава Коч е бил принуден да приеме тежка критика от самия Ердоган. Семейството на милиардера е известно с това, че има обтегнати отношения с ислямско-консервативната партия АКП на премиера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 8 години
Нищо общо, повярвай ми! Империята Коч е огромна индустриално-финансова групировка - правят коли (турския Фиат - Тофаш), автобуси и камиони (Мерцедес), бяла и черна техника - Беко, даже май са мажоритарни в заводите, дето сглобяват Ф16... Мустафа е един от тримата синове на стария Рахми Коч, който почина през 1996 г. и още тогава остави холдинга в топ-20 на световните корпорации. Много са големи ... Нищо общо с Делян - по-скоро са турски еквивалент на Рокфелер...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
Boicho Popov
преди 8 години
Техническа грешка, от умора. Благодаря за реакцията, коригирано е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Абе Бил Гeй не зная какво може да напраи ама пичовете от Телерик и от Софика направиха. "Стара Планина" холдинг правят. Геотехмин правят, а Делянчо не се и опитва, тва е разликата. Той е просто ***. Залепва се някъде покрай Доган и Мама, изцоцква, удушава и прескач
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Кога Делян напраи 80 милиарда годишен продукт, ела ми се обади.То това е проблема с Делян и Доган, че тия парици ги цоцкат и нема нищо на лице. Е ***.. такива било онакива били... може, ама се влага в релална продукция а не..... Както и да е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 2
993
преди 8 години
Бойчо ги е смятъл при курс 1 долар е 50 ст. ;-) ....и тогава излиза половината на българското GDP
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 7
крас
преди 8 години
"По данни на Световната банка турският брутен вътрешен продукт възлиза на около 798,4 млрд. долара, така че десетпроцентов дял е равен на почти 80 млрд. долара - ПОЛОВИНАТА от БВП на България."ТОВА ИСТИНА ЛИ Е ИЛИ МАНИПУЛАЦИЯ Е БЕ БОЙЧО!КАЖИ СИ, ЩЕ ТИ ОЛЕКНЕ!НАШИТЕ ПИШМАН ПОЛИТИЦИ НИ ДОКАРАХА ДО ТАМ, ЧЕ ОТ 16 В СВЕТА ПО ВРЕМЕТО НА "МРЪСНИЯ" СОЦИАЛИЗЪМ, СЕГА РАЗНИ КОЧОВЕ НИ СЛАГАТ В ДЖОБА СИ С ДВОЙНО ПО ГОЛЕМИ ОТ НАШИЯТ БВП ДЯЛОВЕ В ИКОНОМИКАТА!Съжалявам, че съм част от една бързо умираща нация ръководена от политически недоразумения негодници и несретници , а не от профисионалисти с опит и авторитет каквито у нас не останха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Setver
преди 8 години
Абе не се фащай в запетайката.Нека да сме партиоти и да говорим че сме по-голема държава отколкото сме.Балгари - Юнаци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 2
крас
преди 8 години
По данни на Световната банка турският брутен вътрешен продукт възлиза на около 798,4 млрд. долара, така че десетпроцентов дял е равен на почти 80 млрд. долара - ПОЛОВИНАТА от БВП на България. ОТКОГА БВП НА БЪЛГАРИЯ Е СТАНАЛ 160 млрд.$Според СБ нашият БВП за 2013 година е 54,48 млрд. $Ако нещо съм в грешка ме поправете!Иначе Коча го заклаха ритуално в Русия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още