IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцарският капиталов буфер може да има странични ефекти

Гуверньорът на централната банка предупреди, че макар и да работи добре, инструментът може да има непредвидими последици

14:43 | 16.01.16 г.
<p>
	Томас Джордан <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Томас Джордан Снимка: архив Ройтерс

Председателят на швейцарската национална банка Томас Джордан заяви, че мерките на централната банка за ограничаване на рисковете от бум на пазара на жилищата може да имат и непредвидими последици, съобщава Bloomberg.

Централните банки се обръщат към т.нар. макропруденциални инструменти, за да не позволят на някои сектори да прегреят – най-вече пазара на жилища, макар че това предизвиква въпроси за възможни верижни реакции. Въпреки че мерките на централната банка засега работят добре, Джордан казва, че те са относително нови в сегашния си формат.

„В Швейцария засега опитът е доста положителен“, казва Джордан в интервю в Цюрих. „Но определено е много рано да кажем дали като цяло те ще имат само положително влияние или ще имат и странични ефекти в дългосрочен план“.

Цените на апартаментите и ипотечното кредитиране в Швейцария са се увеличили с около една трета между 2007 и 2014 г., а централната банка стои зад въвеждането на капиталови буфери, за да компенсира имотни рискове. Не само тя обаче се възползва от тези инструменти. Швейцария и Норвегия въведоха контрациклични капиталови буфери за банките и затегнати ограничения на съотношението между заемите и стойността по ипотеките. Обединеното кралство също наложи лимити на заемите за жилища.

Швейцарският буфер, който възлиза на 1% от рисково-притеглените ипотечни активи през 2013 г., повишавайки се до 2% година по-късно, може да нарасне до 2,5%, за да се подкрепи защитата срещу отписвания.

Швейцарските банки, които трябва да държат повече капитал – потенциално за сметка на генерирането на печалба, не са впечатлени.

„Антицикличният капиталов буфер е по-нов макропруденциален инструмент и като такъв увеличава рисковете за изпълнение“, заяви говорителят на Асоциацията на швейцарските банкери Синди Шмигел. По-стриктните правила за ипотечното кредитиране бяха много ефективни и буферът бе „въведен и увеличен много или дори твърде рано“, каза тя.

Във всеки случай пазарът на имоти изглежда е изстинал. Заместник-председателят на централната банка Фриц Цурбрьог, който се грижи за финансовата стабилност, каза през декември, че мерките, предприети за ограничаване на рискове, явно имат ефект.

И все пак предвид факта, че лихвените проценти на Швейцария вероятно ще останат на дъното в предвидимо бъдеще, централните банкери предупреждават, че е твърде рано да се отмени тревогата. Когато лихвените проценти наистина се нормализират обаче, буферът може да бъде намален.

„Все някой ден той ще спадне отново до нулата в зависимост от ситуацията на пазара на жилищата“, каза още Джордан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още