IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Китай повлече надолу и европейските борси

Продължават опасенията, свързани с ниските цени на петрола и сътресенията на китайските пазари

12:06 | 15.01.16 г.
Автор - снимка
Създател
Китай повлече надолу и европейските борси

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа се понижиха в началото на днешната търговия на фона на опасенията, свързани с ниските цени на петрола и сътресенията на китайските пазари, предаде DPA.

Франкфуртският DAX изгуби 0,16 на сто и спадна до 9778,36 пункта. Парижкият САС 40 се сви с 0,17 на сто до 4305,44 пункта, a лондонският индекс FTSE-100 спадна с 0,15 на сто до 5909,44 пункта. 

Факторите за несигурност през януари засега остават силни. Откакто пазарите реагираха на слабите индикатори от Китай, на борсите цари песимизъм, коментира и Handelsblatt. Загрижеността за общата икономика на „световната фабрика“ се превърна в страх от борсов срив, който досега можеше да се предотврати само чрез намеса на властите в Пекин. Цените на суровините се свличат все повече към многогодишни дъна, като преди всичко сериозно сриващите се цени на петрола тормозят инвеститорите. 

Днес основният китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 3,51% и навлезе в мечи пазар, след като от 22 декември спадът възлиза на 20,52%. По-малкият Shenzhen Composite регистрира понижение от 3,4%. Австрaлийският индекс ASX 200 изтри 0,34%, като енергийните компании се търгуваха смесено.

Японският измерител Nikkei 225 първоначално се повиши с 1,77%, но после навлезе на червена територия и затвори сесията с 0,54% спад.

Начело на Dax са акциите на Henkel, които се повишават с 0,5 на сто. И Adidas отчита ръст, макар и по-скромен – от 0,3 на сто, докато книжата на Siemens поскъпват с 0,2 на сто. На дъното на Dax е RWE с понижение от 1,5 на сто.

В технологичния подиндекс TecDax със силен ръст се откроява Dialog Semicondcutor, чиито акции се повишават с около 4 на сто. Производителят на чипове обяви, че няма да увеличава предложението си за придобиване за американския конкурент Atmel. Но провалът на трансакцията ще се отрази добре за германците. Според условията на предварителната сделка Dialog Semiconductor ще получи плащане на глоба от 137,3 млн. долара.

Петролът се върна на червена територия в петък след сравнително спокойна предишна сесия, съобщава WBPonline. Възстановяването в четвъртък изглежда е било крехко, тъй като цените на суровината се върнаха към спадове. Американският лек суров петрол WTI се търгува с 2,95% понижение до 30,31 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с 2,16% спад до 30,33 долара за барел към 9:30 часа българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:18 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още