IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ "печели време" след разочароващите решения от декември

Анализаторите се питат дали ЕЦБ ще сигнализира за повече стимули на срещата си тази седмица

08:02 | 19.01.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

С малко признаци за ускоряване на инфлацията, разочароващи данни за индустриалното производство и бавeн растеж, анализаторите се питат дали Европейската централна програма (ЕЦБ) ще сигнализира за повече стимули на срещата си тази седмица, предвид силно разочарованите пазари този месец, коментира CNBC.

През декември ЕЦБ не успя да задоволи очакванията на пазара за заздравяване на програмата си за количествено облекчаване. Вместо това банката избра да разшири обхвата на активите, които закупува, да удължи срока на програмата до март 2017 г. (а може би и след това) и да обяви малко по-скромно намаляване на лихвените проценти. Текущите отрицателни лихвени проценти реално означават, че банките в еврозоната се таксуват, за да дават пари в брой на централната банка.

На пресконференцията през декември председателят на ЕЦБ Марио Драги защити пакета, определяйки го за „адекватен“, твърдейки, че размерът и съставът му са внимателно обмислени от централната банка. И все пак, предвид по-големите очаквания на инвеститорите и сразените им надежди, европейските капиталови пазари отчетоха разпродажби веднага след срещата.

Защитавайки централната банка, заместник-председателят на ЕЦБ Витор Констанцио заяви за CNBC през декември, че „пазарите са сбъркали, когато са определяли очакванията си“ и отхвърли мнението, че ЕЦБ е загубила доверие към себе си заради насоките занапред.

„След нашата среща през октомври казахме, че ще направим преоценка на степента на улеснения и говорихме за повторно калибриране на мярката ни. Никога обаче не сме говорили за нов тип втора количествена програма или нещо такова. Нямаме предвид това“, заяви той за CNBC във Франкфурт.

Имаше спекулации, че изказванията на ЕЦБ са били по-умерени заради отпор от страната на т. нар. "ястреби", като Йенс Вайдман, в управителния съвет на банката, които са срещу разширяването на баланса на банката.

Въпреки че централната банка устоя на агресивното разширяване на паричната си политика през декември, протоколът от срещата на банката, представен в четвъртък, сигнализира, че някои членове на управителния съвет са искали още действия, призовавайки за намаляване на лихвения процент по депозитите с 20 базисни пункта вместо с одобрените10 базисни пункта.

За пазарите е важно и друго. Управителният съвет казва, че когато оценява отворените възмжности – например дали да разшири месечния обем на покупките, има „широка договореност, че подобни мерки няма да бъдат гарантирани на този етап, но в бъдеще може да бъде направена преоценка“. Това означава, че банката не е изключила възможността за още стимули.

И наистина, ЕЦБ може да разгледа променящата се маркоикономическа среда и да възприеме друга позиция за това какво е нужно в еврозоната. Както Грег Фузеси, икономист в JPMorgan, казва в съобщение преди протокола „от декември макроикономическите данни са се променили значително“.

Не само, че цените на петрола са се понижили още, като цената на петрола сорт Брент спадна под 30 долара за барел, което прави целевата инфлация на ЕЦБ от 2% дори по-далечна реалност, но и опасенията за забавянето на Китай се изостриха след нестабилността на пазара в началото на януари.

Нещата не изглеждат сигурни и в еврозоната, където индустриалното производство отчита рязък спад през ноември. Според Евростат производството се е понижило с 0,7% през ноември спрямо предишния месец, основно заради по-слабото производство на енергия, производствено оборудване и трайни потребителски стоки. Цифрата може да се отрази на данните за растежа за последното тримесечие на 2015 г. на 19-членния валутен блок.

Въпреки влошаването на маркоикономическата среда анализаторите очакват централната банка засега да не променя текущата си политика.

„Засега не прогнозираме още облекчаване на ЕЦБ, но ще направим нова оценка в четвъртък (след публикуването на протокола)", казва Грег Фузеси.

„Както отбелязахме преди, имаше сериозни аргументи в полза на решение на ЕЦБ за още действия заради последните сътресения на пазара, особено след като ключовата инфлация вероятно няма да съвпадне с стабилните повишения, прогнозирани от екипа на ЕЦБ. Вече два поредни пъти ключовата инфлация е разочароваща, откакто екипът финализира прогнозите си за декември, въпреки че известна част за това са дължи на климата“, казва Фузеси.

„Но ЕЦБ може да реши да спечели време, ако не желае да обмисли по-бързи възможности за реакция (например по-дълбоки съкращения на лихвените проценти или по-бърз темп на месечната програма за количествено облекчаване). В тази връзка коментарите на члена на управителния съвет на ЕЦБ Петер Прат миналата седмица подсказват, че има известно приемане на по-бавно завръщане към целевата инфлация в случай на слабост на цените, което според нас ще затрудни определянето на точния момент за предприемане на допълнителен отговор“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 6
lyusien
преди 8 години
ЕВРОПЕИСКАТА ИКОНОМИКА ВЕЧЕ Е ЗЕВЪРТЯЛА ОБОРОТИТЕ И СЕ НУЖДАЕ ОТ ОЩЕ СТИМУЛИ ЗА ДА ДОСТИГНЕ МЕЧТАНИЯ РЪСТ НА БВП НАД 2 % И ИНФЛАЦИЯ МЕЖДУ 1 И 2 % ПРОСТО ДРАГИ СЕ НУЖДАЕ ОТ ПО ВЕЧЕ РЕШИТЕЛНОСТ КОГАТО ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА СЕ ВДИГНАТ НАД 40 ДОЛАРА МОЖЕ ДА НАМАЛИ СТИМУЛИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още