IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските индекси се потопиха въпреки поскъпването на петрола

Акциите на компаниите от автомобилния сектор записаха резки понижения

19:26 | 14.01.16 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските борси затвориха със силни понижения в четвъртък, след като корпоративните отчети натежаха на настроенията сред инвеститорите, които не успяха да намерят подкрепа във възстановяването на цените на петрола.

Паневропейският индекс STOXX 600 се отлепи от дъното, достигнато по време на сесията, но затвори със спад от 1,5% въпреки доброто представяне на щатските индекси и повишаването на цената на петрола, пише CNBC.

Лондонският индекс FTSE записа понижение от 0,7%, като той беше подкрепен от подем при акциите на минните компании, докато останалите основни европейски индекси като френския CAC и германския DAX загубиха съответно 1,8% и 1,7%.

Най-големи спадове днес отчетоха акциите на компаниите от автомобилния сектор. Книжата на френския производител Renault се сринаха с 19%, преди да затворят със спад от 10,3%, след като компанията потвърди, че офисите й са били претърсени миналата седмица във връзка с разследване на измама.

Междувременно акциите на италианския автомобилопроизводител Fiat Chrysler (FCA) поевтиняха с близо 8% до края на сесията, след като собственикът на две представителства в Чикаго заведе дело срещу компанията, обвинявайки я в надуване на продажбите.

И двете новини оказаха силно негативен ефект върху акциите на други компании от автомобилния сектор, сред които тези на Peugeot Citroen, които се обезцениха с 5%, както и на Volkswagen и Daimler, които загубиха по над 3,5%.

Най-голямата верига супермаркети във Великобритания – Tesco, отчете 2,1% ръст на продажбите в шестседмичния период, приключил на 9 януари, който обхваща ключовите коледни празници. В резултат акциите на веригата поскъпнаха с над 6%.

Швейцарската Richemont, която е собственик на марките Cartier и Piaget, съобщи, че продажбите за трите месеца до декември са се понижили с 4% заради слаби резултати в Европа, в резултат на коет

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
http://fakti.bg/avto/168492-vapreki-dizelgeit-audi-tata-chupat-rekordi?utm_source=mobilebg&utm_medium=link&utm_campaign=firstpage
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Три месеца след избухването си скандалът с нафтовите двигатели на VW продължава да предизвиква катаклизми, както с всички марки на концерна, така и в целия автомобилен свят. Въпреки всичко това обаче, през 2015 година Audi AG отбелязва рекордни резултати. Продажбите в световен мащаб са нараснали с 3,6 процента спрямо 2014 година и достигат 1 803 250 автомобила. Още по-впечатляващото е, че този резултат е постигнат преди главните модели като новите издания на A4, Q7 и R8 да са започнали продажбите си във всички ключови за марката региони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
fri
преди 8 години
Императорът ,отдавна не бях чувала думата "суяк" - мерси, че ми я припомни :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
scott
преди 8 години
Ако САЩ не го фалират, за да не им мъти водата.Нещо, създадено и оцеляло по времето на третия райх не може да е лошо....Обаче, РЕГУЛАТОРИТЕ И ФЕД са дигнали мерника на VW с цел да си продават техните "коли". И ме е страх, че няма да оцелее..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Ако някой иска купи Форд, трябва да е загубил разума си. А VW си го търсим и пак ще си го търсим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
scott
преди 8 години
най-накрая! САЩ КАЗАХА: ИСКЕМ ВСИЧКО ЗА МЕН!Ше ми произвеждаш автомобили и ше продаваш с печалба по светъ, а! Форд убер алес. Чекай фарит на Фолксваген и земи тез "бежанци". От 1944 ви хрантутим, германците, съгъ ше плащате чак лихвес. ако, нещо така, крезата мине, пак ше ви отпуснем луко коишката.Фолксхаген вече е историес, продавай акции. Захапаха и нема пускане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още