IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доверието в еврото е силно разклатено

Малко хора в държавите извън еврозоната биха предпочели единната европейска валута пред националната си, сочи проучване на Gallup

11:55 | 07.01.16 г. 2
Доверието в еврото е силно разклатено

Доверието в единната европейска валута е силно разклатено, показва международно проучване на Gallup International сред 14 държави от ЕС. Данните показват, че 41% от анкетираните предпочитат еврото, а 47% биха използвали национална валута, ако имат възможност да избират.

Данните за България са още по-показателни - само 9% от българите, които са участвали в проучването, се обявяват в подкрепа на единната европейска валута. 74% предпочитат националния лев.

От проучването на агенцията става ясно, че държавите извън еврозоната като цяло са разочаровани от еврото. Най-ниска е подкрепата за единната валута във Великобритания - само 6% от анкетираните, спрямо 83%, които подкрепят своята национална валута.

От страните в еврозоната, които са участвали в проучването, малко над половината от анкетираните подкрепят еврото. Изключение са Гърция и Италия, където хората са раздвоени. В южната ни съседка 43% подкрепят еврото, а 44% - националната валута. За 12% от гърците валутата няма значение. 45% от италианците също се изказват в подкрепа на единната европейска валута, но 47% биха избрали национална валута, ако имат възможност за това.

В същото време повечето анкетирани не желаят да напускат ЕС. Негативни нагласи се регистрират само във Великобритания, където 54% от участвалите в проучването биха гласували за излизане от общността при провеждане на референдум с подобен въпрос.

България е една от държавите, в които позитивните нагласи към ЕС са най-високи - 82% от българите биха искали страната ни да остане в общността. Висок е процентът и сред румънците - 85 на сто.

Въпреки сериозните проблеми за икономиката, за които повечето гърци вярват, че идват от исканията на европейските кредитори на страната, 62% биха гласували за оставане в ЕС. За сравнение, по-малко са хората, които ще гласуват за оставане в общността в Италия (58%), Холандия (59%) и Швеция (60%).

В проучването на Gallup са участвали граждани на Белгия, България, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Холандия, Румъния, Испания, Швеция и Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 8
misanthrope
преди 8 години
Анонимните алкохолици ли?България е бедна, корумпирана държава с неработещи институции и съдебна система, слаба икономика и никаква инфраструктура. От ЕС България е нетен получател на средства за изграждане на инфраструктура, а външният натиск за реформи и хармонизиране на законодателството е единствения що годе работещ механизъм, каращ върхушката да се държи до нейде прилично и да прави някакви стъпки в посока на изграждане на нормално общество.При това положение трябва да си много ***, за да си против членството
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 8
studioaa
преди 8 години
Според мен това число 82% от българите биха искали да останат в ЕС е абсолютно невярно. Анкетата проведена на сайта на Анонимните България говори, че повече от половината българи са против членството ни в блока. Според мен медиите манипулират резултата от това проучване, за да скрият инстинските параметри на евроскептицизма у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още