IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е назначила 8500 учители по немски език за децата бежанци

Според експерти страната ще трябва да назначи до 20 хил. учители, за да се погрижи за новодошлите ученици

17:10 | 28.12.15 г.
<p>
	Германският икономически министър Зигмар Габриел на посещение в училище в бежански лагер в Йордания <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Германският икономически министър Зигмар Габриел на посещение в училище в бежански лагер в Йордания Снимка: архив Ройтерс

Германия е назначила 8500 души, които да преподават немски език на деца бежанци. Страната очаква броят на новопристигналите бежанци да надмине един милион през 2015 г., съобщава Guardian, цитирайки статия на Die Welt от неделя.

Около 196 000 деца, бягащи от войната и бедността, ще влязат в германската училищна система през тази година. Вече са създадени 8264 „специални класове“, за да могат децата да настигнат връстниците си, пише Die Welt, цитирайки проучване, осъществено в 16 федерални провинции на Германия.

Според образователните власти на страната 325 000 деца в училищна възраст са достигнали Германия през 2015 г. по време на най-лошата миграционна криза в Европа от Втората световна война насам.

Германия очаква над един милион търсещи убежище през тази година, което е пет пъти повече в сравнение с 2014 г. Това затруднява възможността за предоставяне на услуги за всички новодошли.

„Училищата и образователните администрации никога не са били изправени пред подобно предизвикателство“, казва Брунхилд Курт, ръководител на образователните служби, за Die Welt. „Трябва да приемем, че тази извънредна ситуация ще се превърне в нещо нормално за много дълго време“.

Хайнц-Петер Майдингер, ръководител на профсъюза на учителите DPhV, казва, че Германия ще трябва да назначи до 20 000 учители, за да се погрижи за новодошлите ученици.

„Ще усетим недостига най-късно до следващото лято“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още