IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорната белгийска АЕЦ „Тианж“ е отново в експлоатация

Най-старият реактор на централата е пуснат през 1975 година

19:08 | 27.12.15 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

трите реактора в много спорната белгийска атомна електроцентрала Тианж отново са в експлоатация от уикенда. Говорител на оператора на централата Electrabel заяви, че спреният заради пожар в електрическото табло блок 1 отново работи от неделя. Той автоматично бе спрян на 18 декември в резултат на пожар, предава DPA.

Дейността на намиращата се само на 70 километра западно от германския град Аахен ядрена централа се разглежда и от правителствени представители в Германия. Особено спорни са реакторите 1 и 2. Тианж 1 е вече на 40 години. Тианж 2 бе спрян за дълъг период поради пукнатини в корпуса на реактора. В средата на декември той бе рестартиран въпреки многобройни протести в Германия.

АЕЦ „Тианж“ има три реактора с вода под налягане (PWR) с общ капацитет 3024 MW, като най-старият е въведен в експлоатация през 1975 година. Годишното производство на електроенергия е около 23 милиона MWh или почти 30% от цялото производство на електричество в Белгия.

Наскоро проблеми в Белгия предизвика намиращият се до Антверпен 2 блок на АЕЦ „Доел". Само четири дни след повторното ѝ пускане подобният на блок 2 на „Тианж“ реактор бе спрян отново заради теч от тръба за гореща вода.

Electrabel подчертава, че няма опасност нито за реакторите, нито за околната среда заради теча в „Доел“ или пожара в „Тианж“. И двата инцидента са настъпили в неядрената част на оборудването, подчертава операторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 0
Илко
преди 8 години
Молодци!!!! Реактор от 1975 -та ?! Някой някакво обяснение може ли да даде ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 22 rate down comment 8
nuclear power plant
преди 8 години
Да са ви честите белгийските бомби.Нашите предатели и седесарски *** затвориха най добрите реактори при това модернизирани.Хей аборигени за вас е отредено да сте овчари келнери миячина чинии градинари и разносвачи на пици. също така мое да въртите гевреко кат международни шафиори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Е ...ако слушаме могат да ни разрешат и седалките на "Мерцедес" да шиеме Ако сме по производителни, може и да си докарваме половината на минималния немски доход. Това си е престижно за ниши хора като нас. Може и кол центърчета да заместят липсата да атомна енергетика. Стига ни. Като сложиш и хотелите, пей сърце. Ех каква мечта са тия хотели . За едно място по 100-тина се борят ! :)))) И по кафенце на ден за работа в тях е достатъчно само и само да се поотъркаме в богатите господари! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
Е сега холан , БГ Империя туристическа дестинация ! Верно екзотично звучи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
STRAHO
преди 8 години
Ееее на киртаците такива сложни неща не са позволени. На тях не им се полагат нито атомни реактори нито специалисти за тях. На киртаците им стига квалификация за сервитьори и камериери. Ще им бъде харизана възможността да станат туристически държави. За целта западняците ще благоволят да положят *** в БГ шезлонги и ще позволят да бъдат обслужени при едно условие - да се разбира техния език за да не се принуждават да учат аборигенски. Нямат време за това. Те се занимават със сериозни работи -Атомна енергетика, самолетостроене , електроника и прочие неща дето аборигените не ги разбират много много.:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 8 години
"Свободата" , Импе иска жертви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още