IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цакалотос: Постигнахме по-добро споразумение, отколкото кредиторите предлагаха

Референдумът посили позициите на Ципрас при преговорите с кредиторите, смята финансовият министър на Гърция

14:44 | 25.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Цакалотос: Постигнахме по-добро споразумение, отколкото кредиторите предлагаха

Гърция успя да постигне по-добро споразумение по третата си спасителна програма, отколкото кредиторите предлагаха, коментира гръцкият финансов министър Евклидис Цакалатос пред испанското издание El Mundo.

В своето интервю той защити и провеждането на референдума на 5 юли, с който гърците всъщност отхвърлиха предложенията на кредиторите на страната. За Цакалотос обаче резултатите са дали възможност на гръцкия премиер Алексис Ципрас да подсили позициите си и да постигне по-добро споразумение при преговорите.

Опозицията на Сириза в южната ни съседка често критикува правителството и в частност Алексис Ципрас, че е провел безмислен референдум, тъй като след това не се е съобразил с мнението на 62% от гърците, отхвърлили предложенията на Европа. Правителството на радикалната левица е обвинявано и че е подписало нова програма, в разрез с изказванията си преди изборите в началото на годината, при това по-лоша от първоначално предлаганата.

Финансовият министър обаче е категоричен - кредиторите са предлагали споразумение само за пет месеца, с четири прегледа и нови преговори за спасителна програма през септември. В подписаното през юли споразумение мерките са почти същите, но Гърция има 3-годишен срок за тяхното изпълнение.

Цакалотос признава още, че на лявото правителство на Гърция се налага да изпълнява неолиберални политики, в които не вярва, но посочва, че прави всичко възможно да смекчи ефекта им върху бедните и уязвимите гърци. 

Пред испанското издание Цакалотос потвърди още, че правителството е изготвило "червени линии", от които няма да отстъпи при следващите преговори с кредиторите си. Той отказа да конкретизира какви са, но част от тях вече бяха обявени от премиера - запазването на пенсиите, както и защитата на имуществото на гърците с просрочени ипотеки.

El Mundo отбелязва, че Цакалотос беше един от участниците в преговорния процес през миналото лято. В началото като помощник на тогавашния министър Янис Варуфакис, а от юли - и като един от основните преговарящи. "На пръв поглед трудно може да си представим по-голяма разлика между Варуфакис и Цакалотос", посочва още испанското издание, подчертавайки по-спокойния характер и умерени медийни изяви на сегашния финансов министър на южната ни съседка.

И двамата обаче споделят обща визия срещу строгите икономии и реформите с човешко лице, допълва още испанското издание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още