IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия въвежда икономически санкции и срещу Украйна

Мярката е в отговор на "антируските санкции", които Киев ще въведе

13:13 | 21.12.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия въвежда икономически санкции и срещу Украйна

От 1 януари 2016 година Русия ще въведе икономически санкции и срещу Украйна. Указът за налагането на ограниченията беше подписан днес от премиера на страната Дмитрий Медведев, пише РИА Новости.

Основание за тази мярка са „антируските санкции“, които налага Киев, посочва премиерът. От 1 януари ще отпадне и зоната за свободна търговия между двете страни, стана ясно от думите му. Предложение за промяната на статута на Украйна беше внесено от президента Владимир Путин още преди месец. То е свързано с нежеланието на Киев да продължава да си сътрудничи с Русия и насоката към интеграция с ЕС. 

Медведев коментира още, че няма никакви съмнения, че Украйна няма да плати дълговете си към Русия. Затова е правителството вече е възложило на първия вицепремиер Игор Шувалов да се обърне към съдебни инстанции, за да може да възстанови сумите.

Украйна трябваше да изплати дълга си от 3,08 млрд. долара към Русия на 20 декември. Срокът изтече, а в края на миналата седмица украинското правителство въведе мораториум на плащанията към Москва, обяснява още информационната агенция.

Междувременно днес започва и тристранната среща между представителите на Украйна, Русия и ЕС по повод въвеждането на режима за свободна търговия между ЕС и Украйна от 1 януари 2016 година.
ТАСС отбелязва, че участниците са започнали заседанието без коментари, но очакванията да бъде постигнато съгласие по предложенията не са големи.

Свободната търговия между ЕС и Украйна трябваше да започне още в началото на 2015 година, но мярката беше отложена в опит да се премахнат опасенията на Москва във връзка с промяната на търговските отношения между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
Когато Русия си потърси правата, за нашата и САЩ пропаганда, тя /Русия/ е агресор, но когато САЩ бомбардира някоя държава , това е мисия на миротворец, нищо, че народа умира от глад и геноцидът е в пълен обем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
Укрия не ги знам, но за много кратък срок ще са съвсем гладни, тъй като няма кой да им купува *** защото Запада пари не дава даром а ползва поговорката ... "За да вземеш, първо трябва да дадеш" .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
vzhekoff
преди 8 години
Заглавието е подвеждащо, както и подзаглавието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още