IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Под 4% е делът на гражданите от трети страни, живеещи в ЕС

В България чужденците извън ЕС са основно руски, турски и украински граждани

17:24 | 18.12.15 г. 1
Под 4% е делът на гражданите от трети страни, живеещи в ЕС

19,8 млн. граждани на трети страни живеят в държава от ЕС, показват данните на Евростат за 2014 година. Като дял от общото население на общността това представлява 3,9%.

В държавите от общността живеят общо 34,1 млн. чужденци, 14,3 млн. от тях са граждани на друга държава от ЕС, показва още статистиката. Общо в Евросъюза живеят 506,8 млн. души.

Най-голям е делът на чужденците в Люксембург – 45,3% от населението на държавата-джудже. Повечето от тях обаче са граждани на друга държава от ЕС, а само 6,3% идват от трети страни.

В България чужденците са едва 0,8% от населението, като 0,6% са гражданите на страна извън ЕС, става ясно от данните. По този показател страната ни е сред членките на ЕС, които привличат най-малко чужди граждани. Своеобразен лидер е Полша с едва 0,3% от населението чужденци, като 0,2% са от държава извън ЕС. Поляците обаче са в Топ 5 по брой на чужди граждани в 10 държави от ЕС.

Чужденците в България основно са руснаци (28% от всички чужди граждани у нас), турци (13%), украинци и британци (по 6%), както и гърци (4%).

Най-голям дял граждани на трети страни живеят в Естония (14,3%) и Латвия (14,9%). Голям дял чужденци извън общността са привлекли още и Кипър (6,6%), Австрия (6,4%) и Гърция (6,1%). Повече от половината чужденци в южната ни съседка са албанци. Българите заемат второто място с дял от 8% от общия брой чужденци, живеещи в Гърция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Сега се пускат такива агитационни материали като горния, за да изместят темата и дадат аргументи на причинителите на инвазията на мюсюлманите в Европа. Нито е почтено, нито е коректно да се прави това. Няма да коментирам горните факти, които са известни.Въпросът е, че държавни ръководители, които са причинители на разрухата на държавите в Северна Африка (и другите им бивши колонии в Африка) и Близкия Изток сега вместо да положат максимални усилия да възстановят мир и държавите, които бяха цветущи приди тази агресия, водят насила хора от друг континет, вяра, култура и се опитват да смесят вода и олио, за да унищожат създаваната с хилядолетия ЕВРОПЕЙСКА култура. Главен виновник е геносен Меркел Ханъм, БАШ послушник на Обама. Вместо да дават пари на Турция (3.5 милиарда евро) и да КАНДИСАТ да я приемат в ЕС да бяха преустановили войната и дали тези пари на хората да се възстановят живота си там. Тук насаждат вечни противоречия и размирици. ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ спрямо човечеството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още