IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо една трета от руснаците искат по-тежки санкции срещу Турция

Повече от три четвърти от руснаците подкрепят ограниченията срещу Анкара, макар и да осъзнават високата им цена

11:33 | 17.12.15 г. 7
<p>
	Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За 31% от руските граждани санкциите, които наложи Русия срещу Турция заради сваления бомбардировач Су-24, са недостатъчни. Това показват резултатите от проучване на Руския институт за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), цитирано от информационната агенция ТАСС.

Повече от половината от анкетираните посочват, че действията, които предприе правителството, са напълно адекватни и не се налага нито облекчаване, нито подсилване на мерките.

Като цяло санкциите срещу Анкара се подкрепят от над три четвърти от руснаците, сочат още данните на института. Отмяната на безвизовия режим за турските граждани среща одобрението на 84% от анкетираните, а ограничаването на дейностите на турски компании в Русия - от 81%.

Руснаците подкрепят и действията на правителството, които ограничават тяхната собствена свобода на пътуване, забранявайки продажбата на туристически пакети за Турция (82% одобрение) и чартърните полети за Турция (79%).

Руснаците одобряват санкциите срещу Турция, въпреки че осъзнават загубите от тях – според 65% от анкетираните ограниченията ще доведат до поскъпване на стоките, а според 57% - до поскъпване на почивките в чужбина. Според 44% от руснаците наложените санкции ще ограничат и асортимента от стоки на пазара.

Проучването на ВЦИОМ е било проведено в периода 5-6 декември сред 1 600 респонденти от 130 населени места.

Турските военновъздушни сили свалиха руския Су-24 на 24 ноември. Анкара настоява, че военният самолет е нарушил въздушното пространство на Турция, както и че не е разбрала, че той е руски.

От Русия обаче категорично отхвърлят обвиненията в нарушаване на въздушното пространство на Турция. Руският президент Владимир Путин определи свалянето на самолета като „удар в гърба“ и предупреди за сериозни последствия за руско-турските отношения

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 8 години
гледам Кипър, гледам, а не виждам да е турски .... сигурно гледам на някоя капиталистическа карта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
To e така да. Те гърците не искат санкции срещу Турция, но БГ Мъжа, понеже е мъж, скача да брани гръцкото :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
И голяма част от българите също искаме всякакви санкции срещу Турция.Имперските амбиции на Турция не са по-малки от Руските. Тя си присвои Кипър и всеки ден нарушава гръцкото въздушно пространство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
ing5roff
преди 8 години
"Измислен" враг...хм , не бих казал. А пък за тебе ако НАТО е голЕм авер на Русия , тогаз може !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Eбaти kpeтeните, цензурираха "чyкa"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 12
misanthrope
преди 8 години
Частично си прав,"Руснаците най добре знаят какво значи обединяване на нацията срещу врага."Ако искаш да обединиш нацията, измисли и враг. Ако искаш да им отнемеш свободата, измисли им враг и го направи в името на победата СРЕЩУ врага. Така те (обединени срещу врага) ще я дадат на драго сърце и даже ще ти се радват. Ако рублата се срива, икономиката закъсва, а мизерията *** на вратата, оправдай се с борбата срещу врага. Печен е КГБиста, знае ги тези неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
ing5roff
преди 8 години
Руснаците най добре знаят какво значи обединяване на нацията срещу врага.Ако за врага това не означава нищо и продължи подсмихвайки се , с опититеза провокация , то след време в неговата столица ще има парад на Победата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още